1
De boerenzwaluw laat nu in maart z’n gezicht zien (Foto Geert Drogt)
De boerenzwaluw laat nu in maart z’n gezicht zien (Foto Geert Drogt)

De eerste boerenzwaluw

Van 1965 tot en met 2024 hebben we elk jaar de datum van de eerst waargenomen boerenzwaluw in ZW-Drenthe genoteerd. In deze zestig jaren valt de gemiddelde aankomstdatum op 1 april. De vroegste zwaluw ooit werd op 24 februari (2007) gezien en de laatste op 20 april (1969, dat was een berucht koud voorjaar). Dit jaar is de eerste zwaluw op 23 maart gezien. Over de gehele periode is de gemiddelde aankomstdatum veertien dagen vervroegd. Het langzaam opschuiven van deze datum laat zich goed aflezen aan de gemiddelde datum per tien jaren (zie tabel). In de vorige eeuw kwamen de eerste boerenzwaluwen in april aan en in deze eeuw in maart. Waarschijnlijk speelt klimaatverandering met hogere voorjaarstemperaturen hierin de hoofdrol. In de laatste periode lijkt de vervroeging wat te stagneren. Benieuwd of dit zo blijft of dat vervroeging doorzet.

Periode Gemiddelde
aankomstdatum
1965-74 9 april
1975-84 6 april
1985-94 1 april
1995-04 31 maart
2005-14 26 maart
2015-24 28 maart

Eén reactie

 1. Elly zegt:

  Helaas heb ik jager Wilco Tuin uit Dwingeloo opdracht moeten geven om bij mij kraaien te schieten Arend….
  De hele dag door klapten ze vanaf 5 uur tegen al mijn ramen.
  Het kon écht niet langer…
  Ben verdrietig.
  Dag.
  Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.