1
De leempoel bij de zwaluwtil in Havelte krijgt een nieuwe laag leem (foto Frans Hamelijnck)
De leempoel bij de zwaluwtil in Havelte krijgt een nieuwe laag leem (foto Frans Hamelijnck)

Broedwand oeverzwaluw gereed en leempoelen opgeschoond

Dit voorjaar was het een jaar geleden dat de grond voor de broedwand voor de oeverzwaluwen bij de schaapskooi in Havelte was aangevoerd. In die periode is de leembult mooi ingeklonken, zodat het tijd werd om de definitieve vorm aan te brengen. Daarvoor stond een graafmachine in de startblokken, maar door de vele regenval was het terrein dermate drassig dat deze machine alsmaar niet ingezet kon worden.

‘Handwerkers’  van de Vogelwacht kanten een deel van de oeverwand af ter wille van de zwaluwen (foto Bert Noorman)
‘Handwerkers’ van de Vogelwacht kanten een deel van de oeverwand af ter wille van de zwaluwen (foto Bert Noorman)
Omdat die situatie vlak voor de mogelijke komst van de vogels nog steeds zo was, werd besloten het werk dan maar met de schop en de kruiwagen te doen. Gelukkig waren een flink aantal heideschoners en andere Vogelwachters bereid om de Werkgroep Zwaluwen te helpen. Zo lukte het toch om op tijd de wand klaar te hebben.
Gelijktijdig werd een gedeelte van de overtollige leem afgevoerd naar de leempoel bij de zwaluwtil in Havelte. Deze poel wordt door de huiszwaluwen gebruikt om bouwmateriaal voor hun nesten te verzamelen. Ook werd in Havelte een stukje oever van een sloot schoongemaakt, waar vroeger de zwaluwen hun bouwmateriaal voor hun nesten vandaan haalden. En werd die oever van een leemlaag voorzien, zodat de vogels van deze plek misschien ook weer gebruik gaan maken om metselmateriaal op te halen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.