0
Hoe weet een wielewaal dat het hier koud is? (foto Geert Drogt)
Hoe weet een wielewaal dat het hier koud is? (foto Geert Drogt)

Wielewalen laat dit jaar

Eind april-begin mei kun je steevast de eerste wielewalen horen in onze regio. In vroege voorjaren arriveren deze Afrikatrekkers soms al midden april zoals in 2020. Dit jaar waren ze laat en moesten we wachten tot 5 mei, maar toen zijn ze op twaalf plaatsen gehoord. Kennelijk waren ze die nacht gearriveerd. De volgende dagen raakten steeds meer plekken bezet.
De welbekende zang uit volgroene boomkronen zorgt ervoor dat je ze nauwelijks te zien krijgt en dan meestal slechts een gele glimp. Vaak wordt erop gewezen dat de late aankomst verband houdt met koud weer hier, maar hoe weet die vogel dat het hier koud is terwijl hij in Afrika zit of onderweg is? En ook als ze hier zijn kan het plotseling koud worden en voor zover bekend weten ze zich dan te redden. Meestal zorgen depressies met veel regen en wind en soms ook zandstormen voor vertraging bij de trekkende wielewalen. Dit jaar waren er in april-begin mei geregeld depressies in het Middellandse Zeegebied en waarschijnlijk zijn die de oorzaak van de late aankomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.