0
Wat belooft 2024 voor de nachtegaal hier? (Foto Geert Drogt) 
Wat belooft 2024 voor de nachtegaal hier? (Foto Geert Drogt) 

De laatste nachtegaal?

Nachtegalen zijn onopvallende bruin-rossige zangvogels die zich in dicht struikgewas niet gauw laten zien. Des te opvallender is de zang, vooral wanneer die in stille nachten ten gehore wordt gebracht. In onze regio loopt de stand al vele jaren terug. Dit jaar kon er nog maar één worden opgespoord en wel in Havelte. Zou maar zo kunnen dat het de laatste is.
In Zuidwest-Drenthe en dan vooral in Havelte, Uffelte en Darp zaten er tussen 1970 en 1990 jaarlijks zo’n 15 tot 30 nachtegalen. Daarna kwam de klad erin en zakte het aantal langzaam naar twee in 2020, geen enkele in 2021 en dit jaar gelukkig weer één. Pakken we de boeken ‘Havelte’ en ‘Van plaggenhut tot bungalow’ van A. Waterbolk erbij dan verzeil je in een andere wereld. Ongeveer honderd jaar geleden was de nachtegaal talrijk in het vele hakhout aan de rand van essen in het gehele dorp Havelte en daarbuiten. Soms zo talrijk en zo luidruchtig (in de nacht) dat sommige bewoners opstonden om te trachten de nachtegalen te verjagen. Dat moeten er vele tientallen zijn geweest. Nachtegalen floreerden hier in de dichte opslag van vrij recent gekapt hakhout. Hakhout wordt thans nog incidenteel gekapt en heel soms duikt er dan een nachtegaal op.
Voor zover bekend zijn deze geleidelijke veranderingen in het landschap en het beheer medeverantwoordelijk voor de afname. Benieuwd naar 2024!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.