0
Gezicht op Kampen (foto Josée Janssen)
Gezicht op Kampen (foto Josée Janssen)

Activiteiten een 50-jarige waardig

Grutto, foto Ruben Smit
foto Ruben Smit

Op donderdagavond 2 februari werd de film ‘Grutto’ -gemaakt door ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit- getoond en was onze eerste activiteit in het jubileumjaar een feit. Maar liefst 170 enthousiaste bezoekers verwonderden zich over de levenswijze van onze nationale vogel, maar ook vooral de problematiek die zowel de grutto als wij mensen ervaren om deze soort in stand te houden. De prachtige opnamen werden zeer gewaardeerd. Ook leuk: deze avond leverde ook nog eens 11 nieuwe leden op.

Bart Hoekstra (foto Hans Krol)Op donderdagavond 9 maart werden bezoekers getrakteerd op een lezing van Bart Hoekstra over de roofvogeltrek bij Batumi in Georgië. Ondanks de hevige sneeuwval waren 62 enthousiaste mensen naar deze lezing getrokken. Bart Hoekstra is ecoloog en doet o.a. onderzoek naar voorspellingsmodellen voor continentale vogeltrek en vogelobservaties met weerradars. Indrukwekkende tellingen van bijvoorbeeld 70.000 wespendieven op één dag, ondersteund door prachtige beelden maakte ook deze lezing tot een groot succes. Andere roofvogelsoorten die geteld worden zijn o.a. bruine en grauwe kiekendief, zwarte wouw, bastaard-, steppe-, keizer- en slangenarend, steppe buizerd en witte en zwarte ooievaar.

Gezicht op Kampen (foto Josée Janssen)
Gezicht op Kampen (foto Josée Janssen)

Zondag 7 mei was de dag dat we op ‘jubileumvaartocht’ gingen met de salonboot ‘Veerman van Kampen’ en kon de Vogelwacht liefst 85 VWU’ers verwelkomen. De weergoden waren ons -ondanks de voorspellingen- gunstig gezind en dus was het heerlijk vogels spotten, foto’s maken, genieten van de natuur met een overdaad aan weelderig voorjaarsgroen. Een heerlijke lunch en vooral een gezellige sfeer maakte de dag compleet. Er zijn maar liefst tachtig soorten vogels gespot waaronder drie zeearenden, twee slechtvalken, twee ijsvogels, vier lepelaars, een groenpootruiter, vijf krooneenden en vijf nachtegalen (de laatste op geluid). Het was een 50-jarig jubileum waardig!

De activiteitencommissie komt in juli weer bij elkaar om een ‘jubileum-waardig’ najaarsprogramma samen te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.