0
De Rode wouw, een blijvertje in zuidwest Drenthe in de winter? (foto Harvey van Diek).
De Rode wouw, een blijvertje in zuidwest Drenthe in de winter? (foto Harvey van Diek).

Rode wouw wintergast?

De laatste jaren nestelen jaarlijks één tot drie van die fraaie rode wouwen met hun zwaluwstaarten in het zuidwesten van Drenthe. Steevast hebben ze drie jongen per nest, maar dit jaar bleef het bij één of twee (voedselgebrek, weinig muizen?). In juli-oktober vertrekken de wouwen naar Spanje of Zuid-Frankrijk om eind februari hier weer op te duiken. Dit jaar is het paar bij De Wijk in elk geval tot eind november gebleven. Het lijkt erop dat deze vogels hier gaan overwinteren, wat in Limburg en België de laatste jaren vaker is waargenomen. Voordeel van hier blijven is dat ze al vroeg hun favoriete nestplek kunnen bezetten en dat ze zich de trektocht met alle gevaren kunnen besparen. We zijn benieuwd of ze het hier volhouden bijvoorbeeld tijdens langdurig winters weer.

Tekst Arend van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.