0
Een ooievaar op een paalnest.
Een ooievaar op een paalnest.

Ooievaars vooral in Meppel-De Wijk

Voor ooievaars moet je naar de omgeving van Meppel-De Wijk. Met een speciaal fokprogramma zijn ze hier geïntroduceerd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Op dat moment stond de ooievaar als broedvogel op uitsterven in ons land. Losgelaten jongen hebben zich in de omgeving gevestigd en thans gaat het om ca 350 paren. Vrijwel elke nestpaal, geschikte schoorsteen of mast is er bij wijze van spreken bezet.

Vanuit die regio hebben ooievaars zich langzaam uitgebreid en in de gemeente Westerveld werd in 2006 voor het eerst genesteld aan de Veendijk. Daarna liep het aantal in Westerveld langzaam op tot zestien bezette nesten tien jaar later. Vrijwel elk dorp had z’n ooievaar. Toename zette flink door en in 2022 stond de teller al op veertig. Bij Frederiksoord nestelen er acht bij elkaar in de buurt. Ze zoeken vooral voedsel in de beekdalen met in de zomer soms groepen van vele tientallen oude en jongen. De meeste ooievaars trekken ’s winters weg.

Tekst en foto: Arend van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.