0
Draaihals 2021-4-28 foto A-Hoekstra
Antoon Hoekstra wist de twee draaihalzen in het Holtingerveld vast te leggen op 28 april 2021.

Verrassende draaihalzen

Het zat er aan te komen en werd dit voorjaar bewaarheid, de bijzondere en zeldzame draaihals is met negen paren in het Holtingerveld neergestreken. Nog maar tien jaar geleden stond de draaihals in Nederland op het randje van uitsterven als broedvogel. Sindsdien is de stand van deze geheimzinnige specht onverwacht flink toegenomen en zit nu landelijk ruim boven 120 paren, met het Drentse-Friese Wold en het Dwingelderveld als twee belangrijke bolwerken. Naast habitatverbetering, onder andere door verwijdering van dichte bosopslag op de heide, speelt ongetwijfeld ook de situatie in de Afrikaanse overwinteringsgebieden een rol in de toename.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.