0
De bruine boszanger
De bruine boszanger op 31 oktober 2021 in Nijensleek door Tim Kreetz op de foto gezet.

Rariteit in Drentse achtertuin… een bruine boszanger

Of je nou een beginnende vogelaar bent of een diehard speurder naar zeldzame vogels, beiden weten ze dat de najaarstrek de tijd is om je ogen en oren extra open te houden. Met miljoenen tegelijk denderen de vogels over en door ons land op weg naar hun overwinteringsoorden. Dat er tijdens deze periode ook vogels zijn die op hun reis net de verkeerde afslag nemen maakt het extra spannend. Op deze manier doen zeldzaamheden, ook wel dwaalgasten genoemd, ons land aan. Soorten die normaal via Rusland naar Azië trekken duiken ineens op in ons koude kikkerlandje. In augustus begint het met de bijzondere rietzangersoorten zoals waterriet-, struikriet- en veldrietzanger. Om vervolgens plaats te maken voor soorten als bladkoning, blauwstaart en verschillende boszangers.
Deze zeldzame vogels blijven vaak enkele dagen hangen voordat ze weer doortrekken, maar weten in de tussentijd de nodige liefhebbers te motiveren om de vogel te bekijken of fotograferen. Aangezien een groot deel van de trek langs onze kust gaat is de kans op rariteiten daar het grootst. Zo is een dagje Maasvlakte, Texel, Lauwersmeer of Eemshaven in het najaar standaard prik voor de echte liefhebbers.
Maar ook door het binnenland trekken genoeg vogels en heb je soms geluk. Zo had ik dat eind oktober in Nijensleek. Periodiek vang en ring ik daar vogels voor wetenschappelijk onderzoek op een kleine ringbaan. Vanaf half oktober kwamen er signalen dat er een kleine invasie op komst was van Oost-Europese pimpelmezen. Om hier wat van mee te pikken werden er op zondag de netten vlak voor zonsopkomst geopend en het lokgeluid van mezen afgespeeld. Dat de ‘invasie’ ook Drenthe bereikt had bleek al tijdens de eerste ronde toen er vele tientallen pimpelmezen in de netten hingen. Tijdens het uithalen van de mezen viel mijn oog al snel op een van de weinige niet-mezen, zo te zien een tjiftjafachtige. Snel blijkt snel dat het zeker geen tjiftjaf is; een bruine boszanger(!!) is het eerste wat mij te binnen schiet. Snel wat foto’s via WhatsApp gezet naar andere ringers gezet. Raddes boszanger wordt er geopperd en weer is er de twijfel. Rustig wordt de vogel geringd en worden alle maten opgenomen. De maten en het kleed van de vogel sluiten raddes uit en passen echt bij bruine boszanger. Ondertussen wordt dit ook steeds vaker op de app bevestigd. Het ís de bruine boszanger! Dat de vogel na het loslaten ook nog even begint te zingen is helemaal een prettige bevestiging.
Zo zie je maar weer, ook in onze Drentse achtertuin kunnen zomaar bijzondere dwaalgasten opduiken.

    De bruine boszanger is een kleine zangvogel van tussen de 10 en 12 centimeter en heeft met zijn bruine uiterlijk wel wat weg van een tiftjaf, maar heeft een opvallende witte wenkbrauwstreep. De vogel komt voor van Siberië tot Midden-China waar hij broedt in moerassige bossen en taiga en overwintert in Noord-India en Zuidoost-Azië. De vogel wordt sinds de jaren 1980 vrijwel jaarlijks wel ergens in Nederland waargenomen tijdens de najaarstrek. Het betreft hierbij dan meestal ringvangsten. Zover bekend was dit de eerste ringvangst voor Drenthe van een bruine boszanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.