1
Bosuilskuiken op zolder. (Foto Arend van Dijk)
Bosuilskuiken op zolder. (Foto Arend van Dijk)

Voor de afwisseling een bosuil op zolder

Vorig jaar kon ik genieten van rommelende kerkuilen op zolder, vrijwel boven mijn bureau. De ouders hoorde je al vanaf februari en eind mei is het broeden in de nestkast begonnen. In juli-augustus was er vaak flink kabaal van drie uilskuikens en hun ouders. Als dank hebben ze een flinke zwijnenstal achtergelaten. Dit jaar waren er tot begin februari kerkuilen op zolder, daarna was het er stil, maar buiten niet, daar was vrijwel elke nacht de bosuil in de oude eiken aan het zingen en roepen. Na 8 maart waren de bosuilen stil. De holle boom en kerkuilenkasten waren niet bewoond. In de dichte klimop misschien?
Begin mei riepen de uilen plotseling weer in de eik en op zolder hoorde ik het bekende gerommel van uilen. Dat bleek van een uilskuiken dat op ooghoogte zat. Een tweede jong zat in het nest op een open ruimte achter het uilenbord. Begin maart is klaarblijkelijk het broeden begonnen, circa 30 dagen, en na nogmaals zo’n 30 dagen kunnen jongen het nest verlaten. Dan kom je vanaf begin maart op begin mei uit.
Benieuwd wat deze uilskuikens op zolder zullen aanrichten, maar mooi is het wel uilen op zolder en rond huis.

Eén reactie

 1. Marjan Nordholt zegt:

  Beste Arend,

  Mooi verhaal. Weet je ook of de uilen je zolder vrijhouden van muizen en ratten?
  Wij wonen tijdelijk in een schuur en op de zolder boven ons trippelen er hele families voorbij. Vallen, gif of kat vinden we geen oplossing maar misschien een gat in de nok maken om uilen toegang te geven?
  Hebben ze dan een nestkast nodig? Wat versta je onder zwijnenstal?
  Ik hoor graag of je hier meer over kunt en wilt vertellen.

  Met vriendelijke groet,
  Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.