8
Grote bonte specht, verreweg de talrijkste specht in het Holtingerveld.
Grote bonte specht, verreweg de talrijkste specht in het Holtingerveld.

Zorg dat je erbij bent met grote bonte specht

Wij stellen al vele jaren de broedvogelstand vast op het Holtingerveld. Het gebied wordt in maart-juni om de veertien dagen in de vroege ochtend afgezocht op zingende vogels, roffelende spechten, alarmerende roofvogels enz. waardoor we een goed beeld krijgen van het aantal territoria, dat weer verwantschap toont met het aantal nesten.

Tijdens onze ronde half maart noteerden we 156 verschillende grote bonte spechten en begin april 142. De combinatie van beide komt ongeveer uit op 210. Dat aantal komt dicht in de buurt van de stand van 230 territoria de afgelopen jaren. In half maart wisten we 68% van de spechten te noteren en begin april 62%. Door aanvullingen in de periode mei-juni verwachten we dit jaar weer in de buurt van 230 uit te komen. Dit aantal zou je niet geloven wanneer je een ronde zou lopen in mei, wanneer je hooguit 40 tot 50 bonte spechten zou registeren. Ze hebben dan nesten en gedragen zich stiekem.  Als inventariseerder zou je dan achter het net kunnen vissen.

Tekst: Arend van  Dijk,  foto: Geert Drogt

8 reacties

 1. Jacques Laureys zegt:

  Ik heb een grote bonte specht gezien , hier in Twisk, Noord-Holand. Ik hoor hier al jaren spechten, ook in mijn tuin, maar had hem nog nooit gezien. In het voorbijrijden in het dorp zag ik er een, op een houten hek zitten. Ik herkende hem niet meteen, omdat ik niet veel rood zag, maar eerder een vaalgroene borst.
  Misschien wel interessant, gezien er in Twisk geen echt bos is, wel heel veel bomen.

 2. Elsje zegt:

  Ook ik heb een bonte specht gezien, eindelijk weer! Ik woon in de Achterhoek vlakbij de bossen. s’ zomers timmert het hier, maar nu zat hij in mijn weiland zaadjes te pikken en ook pinda’s uit het netje. Hij was niet groot en zijn witte veren waren meer bruinachtig. Zal het wel een bonte specht geweest zijn?

 3. Aty Dekker zegt:

  De grote of kleine? Bonte specht komt de afgelopen 2 weken regelmatig wat pikken uit het potje vogelzaad met vet. Ik woon in de stad Zwolle . Prachtig om te zien !

 4. BERT JORIS. zegt:

  Alle dagen komen zowel het vrouwtje als het mannetje ons pindakaaspotje leeg pikken in onze tuin in Hoorn NH. Mooie vogels om te zien en goed gekleurd.

 5. Michiel Spijker zegt:

  Ik heb sinds een paar weken last van een grote of middel grote specht in mijn tuin. Hij zit tegen de muur van mijn woning en ramt op de aluminium dakrand. We worden er gek van. Iedere morgen om 06.30 worden we wakker geroffeld. Snap niet wat hij daar zoekt

 6. Marja De vries zegt:

  Net een grote bonte specht op de schutting zien zitten.
  Nog nooit eerder gezien bij ons.
  Julianadorp, Noord Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.