0
Grote bonte specht, verreweg de talrijkste specht in het Holtingerveld.
Grote bonte specht, verreweg de talrijkste specht in het Holtingerveld.

Zorg dat je erbij bent met grote bonte specht

Wij stellen al vele jaren de broedvogelstand vast op het Holtingerveld. Het gebied wordt in maart-juni om de veertien dagen in de vroege ochtend afgezocht op zingende vogels, roffelende spechten, alarmerende roofvogels enz. waardoor we een goed beeld krijgen van het aantal territoria, dat weer verwantschap toont met het aantal nesten.

Tijdens onze ronde half maart noteerden we 156 verschillende grote bonte spechten en begin april 142. De combinatie van beide komt ongeveer uit op 210. Dat aantal komt dicht in de buurt van de stand van 230 territoria de afgelopen jaren. In half maart wisten we 68% van de spechten te noteren en begin april 62%. Door aanvullingen in de periode mei-juni verwachten we dit jaar weer in de buurt van 230 uit te komen. Dit aantal zou je niet geloven wanneer je een ronde zou lopen in mei, wanneer je hooguit 40 tot 50 bonte spechten zou registeren. Ze hebben dan nesten en gedragen zich stiekem.  Als inventariseerder zou je dan achter het net kunnen vissen.

Tekst: Arend van  Dijk,  foto: Geert Drogt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.