0
Overal muizenholletjes en gangen daartussen op de Ansermade.
Overal muizenholletjes en gangen daartussen op de Ansermade.

Muizenholletjes en kiekendieven

In de winter een laagvliegende blauwe kiekendief voorbij zien komen is alledaags in Drenthe, maar vijf of nog meer bij elkaar is toch wel bijzonder. Ja en nee.

Boven de wat ruige grasmat van de Ansermade tegen Rheebruggen aan werden afgelopen winter vrijwel dagelijks tot wel zeven voedselzoekende blauwe kiekendieven gezien. Je kon blauwgrijze mannetjes herkennen, maar de meeste waren de bruingekleurde vrouwtjes of onvolwassen vogels, alle met hun kenmerkende witte stuitvlek. Geregeld doken ze naar de grond om wat te verschalken.

Op sommige dagen hingen er tevens vier torenvalken in de lucht en zat op menig paaltje een buizerd. Als je het veld in liep zag je wat ze hier zo aantrok, een doolhof aan muizenholletjes en gangetjes met natuurlijk de nodige muizen. Er was hier een lokale uitbraak van veldmuizen, waarbij je al gauw aan duizenden muizen en aan een veelvoud ervan aan holletjes moet denken. Zoiets komt tegenwoordig niet veel meer voor. Toch zijn veel kiekendieven bijeen niet zo bijzonder, maar dan moet je op zoek gaan naar gezamenlijke slaapplaatsen, in Drenthe meestal op heidevelden. Kiekendieven van Rheebruggen slapen ’s nachts op de heide van het Dwingelderveld, waar er in januari 35 bijeen kwamen. Overdag zwerven ze in alle richtingen uit over de cultuurlanden om de volgende nacht weer bijeen te komen op de heide. Met niet al te veel vleugelslagen waren enkele kiekendieven van de heide op de Ansermade beland en vrijwel verzekerd van een goedgevulde maag.

Tekst: Arend van Dijk, foto’s: Arend van Dijk en Geert Drogt.

Blauwe kiekendief met vrouwelijk kleed.
Blauwe kiekendief met vrouwelijk kleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.