0
Huiszwaluw, foto Geert Drogt
Huiszwaluw, foto Geert Drogt

Kom de werkgroep zwaluwen versterken

Wat is er nu mooier dan mee te doen met de jaarlijkse huis-aan-huis-telling van nestelende zwaluwen! Op één of twee avonden in begin juni bezoeken we alle adressen in Uffelte ten oosten van de Drentse Hoofdvaart en vragen de bewoners naar nesten van boerenzwaluwen in stallen en schuren. Ongeveer een maand laten gaan we op pad om in Uffelte alle huiszwaluwnesten te tellen. We werken in groepjes van twee personen en kunnen versterking gebruiken. Ook in Havelte worden huiszwaluwen geteld. Mee doen met deze tellingen? Meldt u aan bij de werkgroep.
Andere taken van de werkgroep bestaan uit het maken, ophangen en periodiek schoonmaken van kunstnesten. Deelname aan de werkgroep vergt ongeveer twee tot drie dagdelen per jaar.

Boerenzwaluw Wapserveen, foto G. Glotzbach
Boerenzwaluw Wapserveen, foto G. Glotzbach

De eerste huiszwaluwen zijn er al volop
In 2018 Het Jaar van de Huiszwaluw is speciaal landelijk onderzoek gedaan naar het broedsucces van huiszwaluwen, om zo inzicht te krijgen in oorzaken van aantalsveranderingen. In Havelte hebben we op twee locaties hier aan meegedaan en in Wapserveen op één locatie. Van de 35 bezette nesten waren er 29 succesvol en in 15 nesten werd een tweede legsel uitgebroed. Enkele tellers hebben de smaak te pakken en gaan ook dit jaar weer aan de slag, want elk jaar kan weer anders uitpakken. En… de eerste zwaluwen zijn al weer terug uit Afrika.

Huiszwaluw, foto Geert Drogt
Huiszwaluwen, foto Geert Drogt

Arend van Dijk namens werkgroep zwaluwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.