0
Gierzwaluw, foto Emma van de Berg

Gierzwaluwnieuws

Gierzwaluw heeft baat bij zonnige zomer

Ze arriveerden wat later dan normaal, maar verder lijkt de zonnige zomer van 2018 geen spelbreker te zijn geweest voor de gierzwaluwen. In Uffelte zijn 35 bezette nesten gevonden, waarvan 32 in speciale nestkasten. In zeker dertien nesten zijn jongen gezien. In Havelte zijn 30 paren vastgesteld en aan de hand van (in)vliegende vogels waren er in Wapserveen 8 en Darp 6. Daarmee blijft de stand in onze dorpen ook in 2018 op een hoog peil.

 

UitSwaai bericht, door Emma van de Berg

Donderdag 19 juli kreeg gierzwaluwjong  ‘Swaai’ uit Darp nog een kans om met zijn familie mee te gieren. In de zomerhitte was ‘ie uit het nest onder mijn dakpannen gevallen. Cleopatra, de poes die bij mij woont, maakte mij attent op dat stille zwarts daar op mijn oprit. Samen met een buurtkat had ik ze daar wel ‘op z’n romeins’ zien liggen. Swaai was echter ontzien, had ‘ie zich dood gehouden? Ik tilde ‘m op, gooide ‘m hoog op en oeps, daar lag ‘ie  in de buurtuin. Tijd voor hulp. Hendrik van VliegVlug Meppel deed zijn naam eer aan, ondertussen ook gebeld met Greet Glotzbach. Achtentwintig uur verzorging later was ik een rijk mens: Swaai was mij gaan vertrouwen en we hebben elkaar goed kunnen bekijken, op een gegeven moment begon ‘ie te gapen, werd de stress minder? Hij was officieel vliegvlug, want op gewicht, het moest er maar van komen na een dag zonder eten. Greet stond me letterlijk bij: een laatste moedinspreking en hup, daar liet ik Swaai met een hoge zwaai uit mijn slaapkamerraam op zichzelf. Oehhh, na 30 meter daalde hij gevaarlijk – gelukkig, geen verkeer- , waarna hij optrok, Wauw!  Zou hij Afrika gehaald hebben? Ik kan niet wachten tot volgend jaar mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.