0

Patrijzen zoeken

Naar zo’n doodnormale vogel als de patrijs is het tegenwoordig zoeken geblazen. Wij doen mee aan het zoekwerk in Drenthe georganiseerd door de Stichting Grauwe Kiekendief en de Provincie. Op 7 maart kregen we tekst en uitleg van Nieck Alderliesten en Henk-Jan Ottens. We hebben samen met Boermarke Wapserveen meer dan tien gebieden geclaimd, waar we in maart en april in de avonduren patrijzen proberen te scoren. Dan zijn ze het meest actief. Tot nu toe nog geen patrijs waargenomen. Dat is niet zo verwonderlijk want het gaat bijzonder slecht met de patrijs, die het in het boerenland niet meer kan redden. Afgelopen jaren is de patrijs in de gemeente Westerveld zo’n beetje uitgestorven. Zaten er in de jaren zeventig nog 220 paren (toen al forse afname) en in 2000 nog 30, in 2014 is de laatste Patrijs bij Wittelte gezien. De inkrimping van het areaal loopt van west naar oost en de laatste jaren zijn ze ook bijna verdwenen bij Dwingeloo-Ruinen. In Midden- en Oost-Drenthe zitten ze lokaal nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.