0

In beeld: Ooievaar

Terwijl ik m’n stem uitbreng op 15 maart zit er een ooievaar te klepperen op de sirenemast bij het dorpshuis in Uffelte. Hij gleed er bijna af en ik verwacht daar geen nestbouw. In Uffelte broeden (nog) geen ooievaars, ze worden wel geregeld waargenomen en soms verrijst op z’n plaats een nestpaal. In Havelte, Busselte, Veendijk, Ansen, Wittelte, Wapserveen, Frederiksoord en Vledder hebben zich de afgelopen jaren broedende ooievaars gevestigd. De stand breidt zich langzaam uit. Waarschijnlijk zijn het grotendeels (indirecte) nazaten van ooit gekweekte ooievaars van De Lokkerij bij De Wijk. Nazaten gedragen zich steeds meer als wilde ooievaars en de massa trekt in de winter naar het Middellandse-Zeegebied en Afrika. Er is ook menging met puur wilde ooievaars vastgesteld. In Drenthe broeden thans ca 280 paren; de meeste in de streek tussen Meppel en Balkbrug.

Redactionele toevoeging, vers van de pers: In Uffelte zit nu ook een ooievaar op een paalnest, dus wie weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.