0

Patrijs uitgestorven!

Wanneer is een vogel in een regio of land uitgestorven? Volgens de definitie van de Rode Lijst moet zo’n soort dan tien jaar verstek laten gaan. Dat is nog niet het geval met de patrijs in onze regio, maar je kunt de klok er op gelijkzetten dat dat binnenkort wel het geval is. In de afgelopen jaren zijn er slechts enkele waarnemingen gedaan. De eerste broedvogelinventarisatie in wat nu Westerveld is, leverde in 1970 bijna 300 paren op (toen was er al flinke afname), in 1990 100 en in 2010 nog maar 5. De patrijs redt het niet in de moderne landbouw met monoculturen met veel te weinig insecten en kruiden als voedsel, nauwelijks dekking en geregelde landbewerkingen. Dit had je tot voor kort niet voor mogelijk gehouden en een vergelijking met de in onze regio in 1986 uitgestorven korhoen dringt zich op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.