0

In beeld: Gierzwaluwen

Deze snelle vliegers zitten nu hoog en droog in Afrika en in Uffelte en Havelte kunnen we de balans opmaken. In Uffelte werden dit jaar 33 nestplaatsen vastgesteld, waarvan 24 in nestkasten (Veenbesstraat). Dit aantal is een fractie lager dan in de afgelopen twee jaren. Onze wens om ook een beter beeld te krijgen van de stand in Havelte is dit jaar grotendeels gerealiseerd. De verspreiding van een gierzwaluwenflyer in Havelte heeft positieve reacties opgeleverd. We weten uit tellingen van vliegende vogels dat in de Lage- en Dennenlaan al jaren gierzwaluwen nestelen, maar in 2016 hebben de bewoners Jouke van der Kamp en zijn ouders en Ingrid Hoogenboom de stoute schoenen aangetrokken. Ze wisten dertien bezette gierzwaluwnesten te lokaliseren. Gezien de aantallen gierzwaluwen en potentiële nestplekken zal het totaal om ongeveer 20 paren gaan. Jouke heeft eind juni met de stopwatch enkele metingen gedaan. Oudervogels voedden de nestjongen gemiddeld om de 12.32 minuten (minimaal 6.11 en maximaal 26.51) en een voedering duurt gemiddeld 5.36 minuten (min. 2.45, max. 8.10). Zo komen we langzaam maar zeker ook meer te weten over de gierzwaluwen van Havelte. We zijn benieuwd naar 2017!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.