0

Wilde Zwanen bakken er weinig van

De nog steeds enige in ons land broedende wilde zwaan bij Wapserveen zat dit jaar op 7 eieren. Voor zover bekend is één ei uitgekomen, want gedurende een week is één kuiken bij het paar gezien. Daarna was het kuiken spoorloos en enkele weken later waren ook de zwanen vertrokken. In 2015 speelde hetzelfde; 7 eieren en 1 kuiken dat na een paar weken was verdwenen. De overgebleven eieren zijn onderzocht en bleken onbevrucht. Dat roept de vraag op of er inteelt in het spel is? Het huidige vrouwtje (met ring HNI) is in 2007 in Wapserveen geboren en heeft in 2010 het oorspronkelijke broedpaar vervangen. Het mannetje van het huidige paar is van onbekende herkomst en zou een Wapserveens jong uit 2006 kunnen zijn. Van dezelfde ouders dus maar een jaar eerder. Hoe dan ook, na 2012 zijn er wel steeds eieren gelegd, maar is er geen jong meer grootgebracht.

Wilde Zwaan nest. Foto door Arend van Dijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.