0

In beeld: Appelvink

Deze forse vinkachtige is in ZW-Drenthe talrijker dan menigeen zal vermoeden. Het gaat zeker om enkele honderden paren die vooral in gemengde bossen nestelen en meer en meer ook in bebouwde kommen met veel groen. Appelvinken leven veel stiekemer dan andere vinkachtigen en bovendien hebben ze een weinig opvallende zang. Ze zitten vaak in boomtoppen en vallen dan op door hun geluid, vooral de harde kenmerkende roep “piks”. Wij als vogeltellers weten dat ze vooral in maart en april actief zijn en dan soms groepsgewijs zingend en baltsend door boomtoppen jagen. Op zo’n dag dat de appelvinken het op hun heupen hebben, komen we weleens thuis met een oogst van 30 tot 50 getelde paren. Kom je een dag later (met ander weer) dan heb je slechts een enkeling. In juni is er nog een herkansing, want dat zitten de soms vrij luidruchtige families met uitgevlogen jongen…… wederom vaak in boomtoppen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.