0

Wespendief in de lucht

De wespendief is geen familie van de bijeneter, maar het zijn wel allebei insecteneters en overwinteraars in Afrika. Bij mooi weer met blauwe lucht begin mei kun je de eerste wespendieven verwachten. Dat zal menigeen ontgaan, maar de doorgewinterde vogelaar niet. John zag ‘m in z’n ooghoek, een net iets ander postuur, andere vlucht en van dichterbij ook een ander verenpak dan de buizerd. Hij maakt er dan ook nog een mooie foto van. In onze bosrijke regio nestelen jaarlijks enkele wespendieven. Open gedeelten nabij het bos, zoals Brandeveen, Uffelterveen, Uffelterbinnenveld, Rheebruggen en Havelterberg, maar soms ook boven Havelte of Uffelte, zijn kansrijke waarnemingsplaatsen. Daar kun je het beste met mooi weer in juli/augustus en dan overdag een poging wagen. Domweg de lucht afturen en sterk gelijkende buizerds uitsluiten. Soms kun je op een geheel andere wijze met deze roofvogel in aanraking komen wanneer je ‘m opjaagt van de grond waar hij bezig is een wespennest te plunderen! Eind augustus/september zijn ze weer vertrokken.

Wespendief vs Zwarte Kraai. Foto door John de Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.