0

Pragmatische zwaluwbescherming

Bald plaatst buisje met telescoopstok.
Bald plaatst buisje met telescoopstok.

Trouwe lezers van de nieuwsbrief weten van ons proefproject bij Boer Bouwens in Ansen. Aan een veeschuur hebben we 34 kunstnesten voor huiszwaluwen opgehangen die de zwaluwen graag gebruiken. Helaas hebben ook de huismussen deze nesten ontdekt. Zo langzamerhand is er een kolonie ontstaan, die onze zwaluwen flink dwars zit. Volgens Bouwens kon het zo niet langer: “Kunnen jullie de invliegopeningen van de nesten niet afsluiten met plakband tot de zwaluwen terugkomen?” Dit leek ons wel een aardig idee, maar plakband? We beloofden de zaak aan Bald Bruinenberg voor te leggen.

Misschien kunnen we winterwortels gebruiken,” opperde ik enkele dagen later tegen Bald. Hij schudde zijn hoofd: “Die bevriezen en ze zijn veel te zwaar. Waarom gebruiken we geen piepschuim?” “Dat kan niet,” antwoordde ik. “daar gaan de mussen in pikken en dan waait het over het erf.” “We kunnen ook stukjes elektriciteitsbuis gebruiken,” stelde Bald voor. “Als we die buisjes in de kunstnesten steken, dan kan er geen vogel meer in!” Dit leek ons een prima idee en Bald had nog wel wat elektriciteitsbuis liggen.

Het volgende probleem was hoe we de buisjes in de kunstnesten kregen. Met de ladder vonden we een heel gesjouw. Ik had nog een telescoopstok liggen en daar schroefden we de tuit van een lijmbus aan vast. Het ding wiebelde nog te veel, maar met twee staafjes ijzer en wat tape ging het wel.

Op maandag 1 februari gingen Peter van der Wal, Bald en ik op pad om de buisjes te plaatsen. Ik plaatste een buisje op de tuit en Bald stak het buisje in een kunstnest (zie foto). Daarna schudde hij het buisje van de tuit, tikte het op zijn plaats en keek ons triomfantelijk aan. Het werkte! Binnen korte tijd hadden we alle nesten van buisjes voorzien. Nu is het afwachten hoe de mussen reageren. Gaan ze in de natuurlijke huiszwaluwnesten aan het woonhuis broeden? Of voelen ze zich zo beledigd, dat ze naar de buren vertrekken? Wij houden u op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.