0
De klapekster overwintert vanuit Scandinavië hier, onder meer in het Holtingerveld (foto Elien Hoekstra)
De klapekster overwintert vanuit Scandinavië hier, onder meer in het Holtingerveld (foto Elien Hoekstra)

Wintertip!: op zoek naar de klapekster…

Grauw, nat, koud en geen vogel te bekennen. Als rechtgeaarde vogelaar zou je zo in een herfstdepressie kunnen belanden. Toch valt er altijd wat te beleven op een loop- of fietstocht door – bijvoorbeeld – het Holtingerveld en kun je zomaar een bijzonderheid tegenkomen: een klapekster!

Het laatst bekende broedgeval in ons land dateert uit 1993 en dus moeten we het helaas doen met overwinterende vogels uit Scandinavië. Er overwinteren maar een paar honderd klapeksters in Nederland en dus is het een vrij unieke waarneming en daarbij is de klapekster een prachtige vogel.

De klapekster is een typische klauwier met z’n haaksnavel, boevenmasker en lange staart. De soort is door zijn grijs-wit-zwarte tekening op zich niet moeilijk te vinden en zit daarnaast ook nog eens vaak op hogere uitkijkpunten in een boom of struik in de meer open landschappen.

Voor het Holtingerveld betekent dit zoeken op de open heideterreinen. De eerste waarneming van dit najaar betrof maar liefst twee individuen op 25 oktober. Vooral het Westerzand en het Kolonieveen zijn aanraders voor het betere speurwerk. In het Holtingerveld overwinterden de afgelopen jaren afwisselend één, twee en soms zelfs drie exemplaren wat landelijk een prima score is.

Klapeksters spietsen hun prooi op doornige struiken. (Foto Hans Krol)
Klapeksters spietsen hun prooi op doornige struiken. (Foto Hans Krol)
Mocht je een klapekster waarnemen blijf dan op behoorlijke afstand. Op zijn mooist ben je getuige van zijn bijzondere predatiegedrag. Ook deze klauwiersoort legt namelijk een soort van voorraadschuur aan van prooien die hij spietst op doornige struiken. Kijk dus niet raar op wanneer je een keer een dode muis of hagedis ziet hangen in een meidoorn of andere boomsoort met doornen of stekels. Dat is het werk van deze verwoede jager uit het hoge noorden.

Door het creëren van ‘rust, ruimte en grootschaligere openheid’ gaat deze prachtige soort hopelijk ooit weer in Nederland broeden. En op z’n mooist…onder andere in het Holtingerveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.