0
De bonte vliegenvanger knokt mezen het nestkastje uit (foto Geert Drogt)
De bonte vliegenvanger - knokt mezen het nestkastje uit (foto Geert Drogt)

Holenbroers doen het redelijk…met hindernissen

In deze nieuwsbrief kijken we terug op de broedresultaten van vogeljaar 2022. Een ‘redelijk’ goed jaar voor de holenbroeders. Het begin was wel met hindernissen. Vogels zijn afhankelijk van voeding voordat ze gaan broeden. Dus als het slecht weer is, hetgeen in het tweede gedeelte van april het geval was, zijn er vogels die wel eieren hebben gelegd, maar niet gaan broeden. Dat was in 2022 veelvuldig het geval. Er waren zelfs mezen bij die boven op het eerste legsel een tweede rij eieren legden. Dus enkele kasten zaten barstensvol eieren maar hadden geen voldragen legsels.
Begin mei werd het beter, droger en veel warmer. Daarvan hebben alle vogels goed gebruik gemaakt. Een grote hoeveelheid voedsel zoals rupsen en andere insecten was toen beschikbaar. Daarom kwam het toch nog goed. Verder viel op dat soorten zoals huismus, gekraagde roodstaart, zwartkop- of glanskopmees en andere bijzondere soorten, niet (meer) van onze kasten gebruik maakten. Een vaag teken dat de soorten het moeilijk hebben.

Koolmees koploper
Wat altijd interessant is, zijn de jaaroverzichten van de afgelopen jaren. We hebben bijna het dubbele aantal kasten en je ziet dat de aantallen uitgevlogen jongen daar ook meegroeien. Door giften van de gemeente Westerveld en van de stichting Het Drentse Landschap hebben we 200 extra nestkasten in beheer gekregen. In Havelte, Darp, Wapserveen, Diever en Dwingeloo is het aantal uitgevlogen jongen sterk gestegen. De koolmees blijft koploper en de bonte vliegenvanger heeft het heel moeilijk. Dat aantal van de laatstgenoemde blijft stabiel, maar dat is een slecht teken in verhouding met het hogere kastenaanbod. Op dit moment verblijven deze vogels alweer in Afrika. Zomers zijn ze te vinden in de bossen van het Ooster- en Westerzand in Uffelte. In het Westerzand zat bijna de helft van de kasten vol met vliegenvangers. Die zijn altijd wat later terug uit Afrika en knokken dan met de mezen om het kastje. Heel veel mezen leggen het af tegen deze kleine vechtersbazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.