0
De middelste bonte specht (foto Bert Dijkstra)
De middelste bonte specht krijgt hier vaste voet aan de grond (foto Bert Dijkstra).

Eindelijk middelste bonte spechten

Het heeft even geduurd, maar eindelijk krijgt de middelste bonte specht die wat afmeting betreft tussen de kleine en grote bonte specht in zit, vaste voet aan de grond in ZW-Drenthe. Na de eerste broedmelding in 2015 nam hij langzaam toe, maar dit jaar deden ze er een schepje bovenop en komen we op 27 paren. Ze zitten vooral in oude eikenbomen zoals in Havelte, Frederiksoord, Boschoord en Dwingeloo. De roep wordt in februari-april gehoord. In heel Drenthe zitten er dit jaar minstens 70.
De uitbreiding in Drenthe loopt achter bij die in de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg, maar die liggen dan ook dichter bij de eerder bezette grote Duitse bossen. In die provincies zitten er naar schatting al 2000. De trage opmars in Drenthe kennen we ook van andere loofbosvogels, zoals de boomklever en bosuil. Omstreeks 1975 zaten er bijvoorbeeld slechts 10 paren boomklevers in Drenthe, terwijl het er nu zo’n 4000 zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.