0
Kwartel (Foto: Arend van Dijk)
Hooilanden langs de Vledder en Wapserveense Aa voor zonsopgang. De juiste plek en tijdstip om kwik-me-dit-roepende kwartels te horen (foto Arend van Dijk).

Plotseling kwartels

Kwartels kun je goed horen, maar je ziet ze zelden omdat ze zich goed verstoppen in hooiland, rogge, of andere vegetatie. Jaarlijks zijn ze te horen, maar het ene jaar meer dan het andere met ook verschillen per regio. Goede kwarteljaren waren 1989, 1998 en 2011. Dit jaar was de roep in mei en juni weinig te horen, maar eind juni werden er plotseling tientallen gehoord in ZW-Drenthe. Het zijn raadselachtige vogels die in het vroege voorjaar in Noord-Afrika kunnen nestelen om vervolgens, met hun vliegvlugge jongen, naar Europa te trekken om daar weer een broedpoging te wagen.

Arend van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.