0
Roek-Meppel-2019, foto Arend van Dijk

Broedvogelinventarisatie april 2019

Roekenkolonies tellen

1 april is het jaarlijkse startsein om kolonies te tellen in de gemeente Westerveld. In de hoogtijdagen omstreeks 1990 telde het gebied van de gemeente 1533 roekennesten verspreid over 21 kolonies vooral in Vledder, Wapserveen, Havelte en Veendijk. Sindsdien is de stand fors afgenomen naar 600 nesten in 2000 tot de drie laatste nesten in 2013. Moedwillige verstoring en verjaging in verband met lawaaioverlast en (vermeende?) schade aan akkerbouwgewassen, is in veel gevallen de belangrijkste oorzaak van de terugloop. Thans zitten ze veel in Meppel, waar ze vroeger juist zeldzaam waren. Hier telde ik 1037 nesten in 9 kolonies.

Arend van Dijk

Roek-Meppel-2019
Roek-Meppel-2019, foto Arend van Dijk

Mandarijneenden in Uffelte

Deze kleine uitbundig gekleurde van oorsprong Aziatische eend duikt af en toe op in onze omgeving. Vanaf 1991 zijn ze in sommige jaren in de gemeente Westerveld vastgesteld en de afgelopen vier jaren wat regelmatiger in Uffelte-Havelte e.o. In de afgelopen maanden zaten er twee mannetjes in de dorpsvijver in Uffelte en waarschijnlijk maken deze uitstapjes naar het Holtingerveld, waar in april een paar op een ven is gezien. In de vijver probeerde één Mandarijn een vrouw wilde eend aan de haak te slaan. Of ze hier gaan broeden is afwachten. Ze nestelen in holle bomen of nestkasten. Vorig jaar zijn twee nesten gevonden in nestkasten in Koekange en in een kerkuilenkast in Wanneperveen.

Arend van Dijk, Gerard en Janneke Mulder

Mandarijneend 2019-3-19 Uffelte,  foto Janneke Mulder
Mandarijneend 2019-3-19 Uffelte, foto Janneke Mulder

Ooievaarnesten

Voor Ooievaarnesten moest je tot voor kort in De Wijk en wijde omgeving zijn, maar dat is veranderd. Ze nestelen steeds meer ook elders in Drenthe. In de gemeente Westerveld zijn in 2018 25 bezette nesten geteld en dat aantal wordt ook dit jaar gehaald. Vrijwel alle nesten zitten verspreid in of langs de beekdalen van Vledder en Wapserveense Aa en Oude Vaart-Dwingelderstroom. Bij Frederiksoord en Nijensleek zitten inmiddels ‘kolonies’ van 2 en 3 nesten. Drenthe telt ruim 300 bezette Ooievaarnesten, de meeste tussen Meppel en Zuidwolde.

Arend van Dijk

Ooievaar IJhorst, foto  Arend v. Dijk
Ooievaar IJhorst, foto Arend v. Dijk

Otters

In de eerste maanden van dit jaar zijn in onze omgeving bij verrassing otters waargenomen. Het begint met een ‘ongelofelijke’ waarneming van wel vier otters in een ven, maar met een duidelijk gefilmd viertal is er geen twijfel mogelijk. Naderhand zijn er verse sporen gevonden en is een otter of het viertal af en toe ook gezien en gehoord (piepen). We denken dat het een moeder met drie jongen is. Wie had dat gedacht, bijna uitgestorven gewaande otters in onze omgeving te zien!

Hans Krol

Otter 2019-04-08, foto Hans Krol
Otter 2019-04-08, foto Hans Krol

In extase….. otters voor je neus

Broedvogels inventariseren is een prachtige bezigheid. Soms zijn het echter de secundaire arbeidsvoorwaarden die de ervaring compleet maken. Wat ik dit voorjaar zag vergeet ik nooit meer.
Gisterochtend was ik weer vroeg op pad om vogels te inventariseren. Ik kijk of er nog wat in de sloot zwemt …. twee koppen doken onder water…. en meteen wist ik, dat zijn geen eenden. Ik kijk met mijn verrekijker, f*** twee otters! Ik ga op mijn buik liggen en kruip naar de slootkant. Weer kijk ik.. het zijn er drie! Ze duiken en snorkelen, daarna klimmen ze de kant op. No way.., 4 otters!! Ze springen het water in en zwemmen verder.. mijn kant op. Daar lig ik, plat op mijn buik met mijn snufferd in de slootkant en komen ze langs gezwommen, op maximaal twee m afstand… Eén van de otters zwom het hele stuk boven water en hoorde ik ademen. Verderop spelen ze nog een kwartiertje. Duiken, staartzwiepen en de kant op klimmen. Op de achtergrond hoor ik een kraanvogel…. Toen ze verder gingen dacht ik “ik kan verderop langs de sloot gaan liggen”. Zo gezegd zo gedaan en kon het toen niet laten om met mijn telefoon voorzichtig een paar kiekjes te maken als bewijs van een overweldigende ervaring. Mocht je komende tijd ergens in de omgeving van water zitten, houd dan je ogen open.

Jurjen Annen

Otter 2019-04-03, foto Jurjen Annen
Otter 2019-04-03, foto Jurjen Annen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.