0
Bonte vliegenvanger man, foto Okko Vos

2019 wordt het jaar van de Vroege vogels!

Eind maart en begin april zijn tijdens de eerste nestkastencontroles reeds eieren aangetroffen. Bijzonder vroeg en 2019 lijkt een uniek jaar te worden.

We waren verbaasd en ook verrast, want de mezen zijn nog nooit zo vroeg begonnen. In sommige kastjes vonden we al ruimschoots eieren. Bert Noorman had de vroegste melding met al een pimpelmezen-ei op 28 maart 2019. Ruud Smeenk volgde op 1 april ook met een pimpelmees. Jan Winters in Diever had op de route Berkenheuvel het eerste ei op 2 april. Jan loopt al ruim 40 jaar zijn rondes en zo vroeg had hij nog nooit meegemaakt. In 2018 was het eerste ei er op 10 april en dit jaar zijn we nu ongeveer 14 dagen vroeger. Waarnemingen van zaterdag 13 april wijzen er op dat sommige van onze gevleugelde vrienden al vast aan het broeden waren. Vanaf zondag 14 April gaan we met de jeugd op pad.
De vroege start heeft waarschijnlijk te maken met de warme periodes in februari en maart.

Ruud Smeenk namens werkgroep nestkastencontrole

   Koolmees verzamelt nestmateriaal
   Pimpelmees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.