0
Kerkuil, foto Okko Vos

Ringnummer goed lezen kan best moeilijk zijn

In 2018 zijn er jammer genoeg weinig kerkuilenkuikens geboren. Dan is het helemaal verdrietig als zo’n kuiken niet eens deel kan nemen aan ‘het leven’ in de vrije natuur.

Begin april kregen wij bericht met foto van een vondst van een pootje van een kerkuil met ring. Bij controle van het ringnummer bleek het om een uilskuiken te gaan dat vorig jaar juli op dezelfde plek in Doldersum door onze ringer geringd was. Het skelet was nog het enige dat over was.
Melding bij het Vogeltrekstation leverde een bijzondere ontdekking op, namelijk dat dit nummer al eerder gemeld was en dat het reeds op 23 augustus 2018 dood gevonden was. Maar dan in Dronten! Absoluut onmogelijk dus! Tijdens het ringen in juli was het kuiken nog lang niet in staat om te vliegen, laat staan al zo ver! Na wikken en wegen, controle en nacontrole door het Vogeltrekstation is de melding uit Dronten maar geschrapt. Kennelijk is goed aflezen van ringnummer moeilijk.

Engelbert van der Giessen namens Werkgroep Kerkuilen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.