0
Kerkuil, foto Okko Vos

Uit de kerkuilenwerkgroep

Droevig gestemd

Het was te mooi om waar te zijn;, het superresultaat van 2017 verbeteren. Maar dat het broedseizoen 2018 zó droevig zou worden, hadden we niet verwacht! Een raar voorjaar, koude maart en eind mei al snikhete dagen en er zouden nog heel wat tropische dagen volgen. In veel kasten werden de temperaturen ondraaglijk, zeker voor de kuikens. Schreven we in juli nog dat we gematigd hoopvol gestemd waren; die hoop is na onze inspecties geheel verdwenen. Ook de kastbezitters waren enigszins in mineurstemming. Waar nog wel kuikens werden verwelkomd, was hun aantal minder dan anders! Onze hoop is nu gevestigd op 2019. Laten de weergoden ons dan hopelijk gunstiger gezind zijn.

 

Informatieavond geannuleerd

Door een gebrek aan belangstelling is besloten de informatieavond voor kastbezitters en vrijwilligers van de steen- en kerkuilenwerkgroep in oktober niet door te laten gaan. Wij vinden dit  jammer en hadden het enorm leuk gevonden u eens allemaal bij elkaar te zien en onze ervaringen te delen. Wie weet biedt 2019 een nieuwe kans.

 

Onze vrijwilligers zijn súper

Peter van der Wal is dit voorjaar gestopt met zijn functie als sub-coördinator. Om gezondheidsreden kon ook zijn rechterhand Ronald Hoogenhout zijn werkzaamheden niet voortzetten. Zij waren actief in de omgeving Wapse-Wapserveen-Uffelte en Wittelte. Ruim 30 kasten driegden in de vergetelheid te raken, ware het niet dat onze vrijwilligers dit gat (tijdelijk) hebben opgevuld. Super mensen……Hulde!

 

Na jaren trouwe dienst en bijzonder intensief haar liefde voor o.a. de kerkuil te hebben ten toon gespreid, is ook Martha Sol gestopt met haar functie als sub-coördinator. Haar werkgroep is o.a. actief in de omgeving Diever en Dwingeloo. Ook dit leek een aderlating, maar niets is minder waar. Martha heeft, door haar doorzettingsvermogen, een fantastisch team weten te realiseren dat haar werk nu voortzet. Derkien Bultman, Hans van der Zee, Eddie Eefting en Charlotte Willems zijn de enthousiaste vrijwilligers die de werkgroep nu vertegenwoordigen. Uiteraard wensen wij hen via deze nieuwsbrief veel plezier en alle succes toe.

Martha, hartelijk dank, namens de werkgroep, het bestuur en zeker ook namens de kastbezitters, voor alles wat je de afgelopen jaren voor ons hebt betekend.

 

Gevaarlijk

Sinds jaar en dag zijn onze vrijwilligers onvervaard aan het werk op soms zeer grote hoogtes en dat vaak zonder professionele hulpmiddelen en bescherming. Het woord gevaarlijk kenden zij niet! Zij deden het gewoon voor onze uilen! Het bestuur heeft daar eind 2016 een stokje voor heeft gestoken en sinds september 2017 hebben alle vrijwilligers die de ladder opgaan een cursus en praktijkdag gevolgd. Met het certificaat ‘Veilig werken op hoogte’ in hun bezit gaan ze nu kasten controleren. Voorlopig dient men ieder jaar een herhalingstraining te volgen anders vervalt het certificaat. Die herhaling heeft plaatsgevonden in september 2018. Ook een aantal nieuwe vrijwilligers zijn gekwalificeerd.

Nu we enige ervaring hebben met het veilig werken op hoogte, durven we er bijna niet meer aan te denken dat we dat ooit zonder de veiligheidsmiddelen hebben gedaan. Top dat alle vrijwilligers nu veilig hun werk kunnen doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.