0
De koolmezen rollen bijna de kast uit, foto Ruud Smeenk

Goed vogeljaar nestkastencontrole

Het vogeljaar 2018 begon wat aarzelend, maar half april klaarde het weer op en werden koolmees, pimpelmees en bonte vliegenvangers actief. Vooral het mooie weer en de grote hoeveelheid rupsen was koren op de molen van onze gevleugelde vrienden. Er waren veel jonge vogels. De nieuwe routes rond de Krollenkamp en de Boerdam in Uffelte scoorden met een bezetting van 50% goed. De locatie schoolplein van OBS De Bosrank blijkt nog niet geschikt. Van de 10 kastjes werd er maar één verkend. De komende jaren moet het schoolplein ‘groener’ worden en dan komen de vogels ook wel.

Bert Noorman heeft een ronde gemaakt op het Westeinde in Wapserveen, waar kastjes geplaatst met als doel de eiken processierups te bestrijden. Samen met kinderen van de Vuursteen uit Wapserveen en Piet Idserda hebben ze gekeken en constateerden een bezetting van rond de 40%. Gelet op de hoeveelheid kasten en het open landschap een bemoedigend resultaat.

Voor dit najaar hebben we een uitwerking van de wijk Meerkamp gepland staan met onder andere het plaatsen van twintig nestkasten en een zogenaamde mussenflat. Tevens willen we een aantal nieuwe kasten maken om onze voorraad op peil te houden.

Zeven jonge bonte vliegenvangers, foto Ruud Smeenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.