1
Als kunstwerk geplaatst nest van rosse ovenvogel in schuur bij schaapskooi Havelte

Dwaalspoor Rosse Ovenvogel

Half mei ontvingen we van schaapsherder Jelle een foto vanuit zijn kooi in Havelte met een wel heel bijzonder vogelnest en de vraag welke vogel hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn! Was het ingenieuze bouwsel van een vogel of misschien van een insect? Na wat speurwerk kwamen uit op de Rosse Ovenvogel Furnarius rufus, die echter de nationale vogel van Argentinië blijkt te zijn. Hoe komt dat beest hier? Onze eerste ingeving was dat het een ‘ontsnapte’ vogel/’escape’ zou moeten zijn en we waren benieuwd of het een recent nest was of één van vorig jaar en of de ovenvogels nog aanwezig zouden zijn. Dat zou spectaculair zijn. Enige uren observeren in de omgeving leverde niets op, achteraf bezien niet zo verwonderlijk. Bij toeval kregen we opheldering over deze vermeende dwaalgast. Een Argentijnse kunstenaar heeft her en der in de gemeente Westerveld soortgelijke ‘kunst’ heimelijk achtergelaten, zo ook dit nest van zijn favoriete vogel uit zijn geboorteland.
Moraal van dit verhaal is ook in dit geval: wat is kunst??!

Feit is dat we het bij het rechte eind hadden qua vogelsoort, maar dat we er door op het verkeerde been zijn gezet. Een beetje gedesoriënteerd hebben we ons reguliere veldwerk maar weer opgepakt op zoek naar ‘gewone’ broedvogels zoals roodborst, kuifmees en tuinfluiter…….

Eén reactie

  1. Rien de Ruijter zegt:

    Wij vonden vandaag 06-11-20 ook twee nesten van de rosse ovenvogel op boomtakken in Frederiksoord. Speuren op internet bracht ons tot deze oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.