0
Lepelaars, foto Geert Drogt

Pendelende lepelaars

 

Tegenwoordig zijn lepelaars een gewone verschijning in ZW-Drenthe. Het zijn vooral broedvogels uit de kolonie in de Wieden, die de afgelopen jaren groeide van 40 naar 200 paren (Natuurmonumenten). Deze lepelaars  pendelen naar voedselgebieden in Drenthe, vooral ondiepe wateren en moerassen met bijvoorbeeld stekelbaarsjes. In mei-juni is er soms sprake van een ‘snelweg’ van voortijlende groepjes lepelaars van en naar favoriete voedselgebieden langs de Vledder & Wapserveense Aa, in het Drents-Friese Wold en Dwingelderveld. In het Drents-Friese Wold is waargenomen dat ze geregeld verder vliegen naar het Fochteloërveen of naar Diependal bij Smilde, een afstand van hemelsbreed 35 km. Klaarblijkelijk kan dit energetisch uit en zo is het succes van de kolonie mede de danken aan de Drentse vetpotten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.