0
Rode Wouw boven Uffelte, foto Geert Drogt

Nest van Rode Wouw!

Deze sierlijke roofvogel wordt tijdens de trek geregeld in ZW-Drenthe gezien. Dichtstbij liggende broedgebieden zijn in Duitsland en België. Tot voor kort was het een super-zeldzame broedvogel in ons land, maar sinds 2010 broeden ze er jaarlijks en in toenemend aantal vooral in de grensstreek met Duitsland. Dit jaar wordt waarschijnlijk de tien paren gehaald, waaronder één in ZW-Drenthe.

In 2016 en vooral in 2017 werden in het voorjaar geregeld rode wouwen gezien tussen Zuidwolde, Balkbrug en Meppel en dan vooral in het dal van de Reest. Ondanks verdachte waarnemingen, speurwerk en geruchten kon geen nest worden vastgesteld. Ook in de streek Wapserveen-Vledder-Noordwolde-Wolvega werden in 2017 geregeld rode wouwen gezien. Door alle waarnemingen hier op een kaart in te tekenen werd getracht een patroon te ontdekken, op basis waarvan in april-juni, zonder succes, de nodige bossen zijn afgezocht. Laat in het seizoen, half juli, werden weer enkele verdachte waarnemingen gedaan en zijn enkele bossen nogmaals bezocht, maar geen wouw te bekennen. Tijdens een laatste zoektocht op 21 juli in de omgeving Vledder-Wilhelminaoord kwam er plotseling een wouw aanvliegen die neerstreek in een van de zojuist bezochte bossen. In het bos hoorde ik een onbekend geluid, naar later bleek het bedelgeluid van een jong (zie video hier onder). Ik weer het bos in en na veel zoeken vond ik een nest met één jong er op. Het jong kon echter vliegen en verliet het nest. De dag daarna de gehele dag van afstand het nest geobserveerd. Met tussenposen van enkele uren kwam één van ouders met prooi aanzetten, waarop het jong ging bedelen en soms naar het nest vloog waar voedsel werd overgegeven. Onder het nest lagen de resten van één wouwen-ei, enkele grote wouwenveren en wat braakballen. In de boom hingen de resten van een kinderknuffel met tijgermotief, dat door de rode wouw kennelijk voor voedsel was aangezien. Op 2 augustus is het vliegvlugge jong voor het laatst gezien. Dit broedgeval, het eerste bewezen geval in Drenthe, is op het nippertje vastgesteld en laat zien dat rode wouwen hun nestplaats niet gemakkelijk prijsgeven. Benieuwd waarmee de wouwen ons in 2018 zullen verrassen!

Arend van Dijk

Geluid van om voedsel bedelende jonge rode wouw op 21 juli 2017 bij Vledder (Arend van Dijk)

Rode Wouwen boven Uffelte, foto Geert Drogt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.