0

In beeld: Middelste Bonte Specht

De grote en kleine bonte specht komen in onze regio voor. De grote is vrij algemeen en daarvan hoor je nu overal in de bossen de vrij explosie roffel. Het broertje, de middelste bonte specht, ook wel mibo genoemd, breidt zijn broedgebied uit. Twintig jaar geleden vestigden ze zich in Limburg en bezetten daarna grote delen van Oost-Nederland. In totaal gaat het nu al om 700 paren. Merkwaardig genoeg moet je ze in Drenthe, Groningen en Friesland met een lampje te zoeken. Deels hangt dit samen met het vrij jonge karakter van onze loofbossen, want mibo’s hebben voorkeur voor zeer oud loofbos met veel dode bomen. In 2017 worden alle geschikt geachte Drentse loofbossen op mibo’s onderzocht. Zit die er wel of niet? De Vogelwacht Uffelte e.o. zoekt de gemeente Westerveld af. Tot eind maart zijn ze opgespoord in Dwingelderveld en bij Diever. Afgelopen jaren zat er af en toe één in Berkenheuvel, Boschoord en Dwingelderveld. We gaan nog door en hopen ook in de wijde omgeving Havelte (Overcinge, Oosterzand, Rheebruggen), Vledder en Diever (Frederiksoord, Drents-Friese Wold) nog tegen een mibo aan te lopen.

Een vergelijking met de boomklever dringt zich op. Je kunt je het haast niet meer voorstellen maar in 1973 werd de eerste broedende boomklevers in de gemeente Westerveld vastgesteld. In 1995 waren het er 100 en nu zitten we tegen de 1500 paren aan. Zo’n vaart zal het met de mibo niet lopen, maar dat kolonisatie er aan zit te komen is een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.