0

Klapekstertelling

Half december 2016 worden overwinterende klapeksters in ons land geteld. De Vogelwacht Uffelte e.o. concentreert zich op de heide van het Holtingerveld, het favoriete gebied van deze klauwier in onze omgeving. Klapeksters zoeken vanuit een boomtop naar prooien, zoals hagedissen, kevers, muizen en kleine vogels. Die worden soms gespietst aan doorns of stekelige takken. Deze wachters van de heide gaan we opzoeken door het gehele veld systematisch af te zoeken. Ze zitten natuurlijk niet continu in toppen van bomen of struiken en soms vliegen ze honderden meters. Dat kan dan hoofdbrekens opleveren: is het dezelfde of een andere? Op het Holtingerveld gaat het meestal om twee tot drie Klappies. 2011/2012 was een topwinter met vijf. Het meest in trek zijn de gebieden (voor de kenners) rondom de Kleine startbaan, de Doeze en Studentenkampweg aan de Wapserveense kant, maar soms duikt er een op bij de hunebedden. Ziet u er een? Graag melden via waarneming.nl. De eerste exemplaren zijn inmiddels al gemeld.

Klapekster. Foto door Anton Hoekstra.
Klapekster. Foto door Anton Hoekstra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.