0

Leeftijdenkaarten nestkastbewoners en nestkastkaartboekje beschikbaar

Leo Ballering, oprichter en vrijwilliger bij het landelijk Netwerk voor Studies aan nestkastbroeders, stuurde ons na zijn lezing op 11 februari j.l. zogenaamde leeftijdenkaarten van de koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger en spreeuw. Op deze kaarten staan foto’s van nestjongen, die je kunt vergelijken met jongen in de kast. Zo kun je de leeftijd van jongen bepalen en de ontwikkeling van het broedsel volgen.

Voor elke nestkastroute heeft Ruud Smeenk een set leeftijdenkaarten in de vorm van een waaier gemaakt (zie foto’s) zodat de kinderen en hun begeleiders deze in het veld gemakkelijk kunnen gebruiken.

Voor belangstellenden zijn deze kaarten via de website van de Vogelwacht gratis te downloaden. Daarnaast is er ook een Nestkastkaartboekje beschikbaar, eveneens te downloaden. Hierin kunnen allerlei zaken over nestkastbroeders genoteerd worden.

Het Netwerk wil graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen, dus ook van iedereen die een nestkast in de tuin heeft hangen! De  verzamelde gegevens kunnen gestuurd worden naar SOVON, Antwoordnummer 98189, 6500 VA Nijmegen (een postzegel mag wel, maar hoeft niet) of online ingevuld worden in ‘Nestkaart Light’. Zie voor meer informatie  of neem contact op met de werkgroep Nestkastcontroleurs van de Vogelwacht.

In de nieuwsbrief van maart 2016 wordt melding gemaakt van leeftijdenkaarten van de Koolmees, Boomklever, Bonte Vliegenvanger en Spreeuw en een zogenaamd Nestkastkaartboekje. Deze zijn hieronder te downloaden. M.b.v. deze leeftijdskaarten kun je de ontwikkeling en de groei van de vogels volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.