1

IJsvogels gezocht

Foto door Rinus Dillerop
De harde werkers. Foto door Rinus Dillerop

Waterschap ‘Reest en Wieden’ is per 1 januari 2016 gefuseerd met ‘Groot Salland’ en gaat verder onder de naam ‘Waterschap Drents Overijsselse Delta’. Reest en Wieden vond het een aardig idee om 16 IJsvogelwanden na te laten omdat zij 16 jaar in hun werkgebied geopereerd hebben en de IJsvogel hun symbool was. Door Landschapsbeheer Drenthe en Dillerop Natuuradvies werden onder meer twee plekken uitgekozen langs de Oude Vaart bij Rheebruggen. Vervolgens werd onze Vogelwacht gevraagd de grondwerkers te leveren om de steile wandjes te steken, samen met Rinus Dillerop. Dus deed vooral Geert Drogt zijn best. Zelf was ik meer van de overpeinzingen. Dacht aan een toekomst vol Blauwe Schichten boven de Oude Vaart (bovenstaande foto). De Vogelwacht had in het verleden al twee wandjes gecreëerd, dus dat kan een drukte van belang worden. In ieder geval is er nu ruime keus aan nestgelegenheid.

Wij waren 26 februari maar net op tijd met de voorzieningen, want in maart start de broedperiode voor IJsvogels. Zij kunnen overigens met meerdere broedsels doorgaan tot en met begin september.

Uiteraard zal er ook periodiek gecontroleerd moeten worden of de wanden nog in orde zijn of een opknapbeurt nodig hebben. Wie dat gaat doen kon Dillerop mij nog niet vertellen, maar eigenlijk weet ik het al — wij natuurlijk — want op de site van WDO Delta wordt geschreven: “De onderhoudswerkzaamheden zijn door Landschapsbeheer Drenthe opgenomen in het streekbeheer (begeleiding en ondersteuning van de vrijwilligers)”. Dat gaat ze dan in ieder geval twee waadpakken kosten, de kleinste maat voor Geert en de grootste voor mij.

Benieuwd wat de IJsvogels er van gaan vinden. Ze vliegen hier de hele winter al rond.

De wand. Foto door Rinus Dillerop
De wand. Foto door Rinus Dillerop

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.