0
Nieuwsgierige Hooglanders zijn zeer geïnteresseerd in heideschonen
Nieuwsgierige Hooglanders zijn zeer geïnteresseerd in heideschonen

Heideschoners gaan vreemd (en doen ook nog andere vreemde dingen)

Toen een keer tijdens een koffiepauze van de heideschoners het idee opborrelde om eens bij collega heideschoners die in een heel ander gebied werken dan het Holtingerveld te kijken, kwamen er zoveel positieve reacties dat dit plannetje snel omgezet werd in daden. We zochten contact met de Natuurvereniging in Zuidwolde. Met als gevolg dat eind februari twintig heideschoners van de Vogelwacht Uffelte e.o. naar Zuidwolde togen op bezoek bij de collega vrijwilligers van die natuurvereniging.

Heideschoners VWU maken kennis met collega’s in Zuidwolde
Heideschoners VWU maken kennis met collega’s in Zuidwolde
Zij onderhouden het Steenberger Oosterveld van het Drentse Landschap.
Na een wandeling door het veld met uitleg over de specifieke aspecten van dit terrein (heel veel berkenopslag en diverse dassenburchten, begrazing door runderen) hielpen de vogelwachters de rest van de ochtend driftig mee de heide open te maken. Het ligt in de bedoeling dat komend werkseizoen de Zuidwoldigers een tegenbezoek brengen aan het Holtingerveld, waar ze bij ons aan de slag kunnen.
Werken op de hei gaat immer door, ijs en sneeuw deren de heideschoners niet (foto’s Han Wonink)
Werken op de hei gaat immer door, ijs en sneeuw deren de heideschoners niet (foto’s Han Wonink)
Andere vreemde dingen voor de heideschoners in het afgelopen werkseizoen waren er ook. Door de grote nattigheid moest soms in het water gewerkt worden en helemaal apart was het toen op een ochtend de plassen ook nog waren bevroren. Er werd toen ‘heidegeschoond op het ijs’.
Er was ook een paar keer bijzondere belangstelling: Schotse Hooglanders (de ware terreinbeheerders) waren aandachtige toeschouwers/toezichthouders, onder meer op de morgen, dat scholieren uit Havelte ons werk kwamen verlichten. En ze zagen dat het goed was. Onze vaste fotograaf stond erbij -zoals gewoonlijk- en keek ernaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.