0
Sporen van dieren, die de Junior Vogelwachters onderweg ontdekten
Sporen van dieren, die de Junior Vogelwachters onderweg ontdekten

Leerzame en leuke belevenissen voor de Junioren

Op zondag 21 januari zijn de Junior Vogelwachters van de werkgroep Jeugd 2024 gestart met een wandeltocht bij Wateren. Ecoloog en boomverzorger Gijs Bouwmeester gaf ons daarbij uitleg over Spaanse koeien die hij daar heeft staan. We moesten door het bos lopen en her en der waren er plassen met ijs. Enkele kinderen hoopten dat het ijslaagje sterk genoeg was, maar helaas: natte voeten. Tijdens de wandeling zagen we mogelijke sporen van wolven, dassen of vossen.

Op 18 februari hebben we nestkastjes getimmerd bij Claus van den Hoek, die zijn schuur ter beschikking had gesteld. Na de timmerklus konden de twaalf kinderen er een leuke tekening op maken. Enkele nestkasten hebben ze naar huis meegenomen om ze daar op te hangen. De rest hebben we op 17 maart opgehangen bij Lysander van Oossanen in het bos. Dit zodat we als Junior Vogelwachters onze eigen nestkastencontrole hebben. In het bos hebben we nog leuke spelletjes gedaan, zoals het raden van vogelgeluiden.

Op zondag 21 april zijn we het bos in gegaan bij Darp. Daar vertelden Tessie Bevers en Janneke van de Wal ons veel over het bos, maar ook over raven, roeken en kraaien die daar wonen. Tijdens de wandeling hebben we heel veel gezien en gehoord. Vooral de waterbeestjes in de vennen waren favoriet. De vennen zaten bomvol kikkervisjes, waterspinnen en bloedzuigers. Verder hebben we onder andere hazelwormen, een boomleeuwerik en dassensporen gezien. En enkelen hebben de zwarte specht gezien.

Koolmeesjes met open bekjes willen door ouders worden gevoerd
Koolmeesjes met open bekjes willen door ouders worden gevoerd
Op zondag 12 mei hebben we meegelopen met Bert Noorman en Jan Haveman om de nestkasten te controleren in Rheebruggen. Het was zo leuk om te zien welke vogels een ei hadden gelegd en hoeveel. We waren met een groep van veertien kinderen aan wie Bert een zoekkaart met bosvogels uitdeelde. Nadat iedereen zijn favoriete vogel had verteld en Bert uitleg had gegeven over vogels gingen we op ‘controleronde’. We zagen voornamelijk mezeneitjes en jonge vogels. Maar ook de eieren van een bonte vliegenvanger. Bert toonde ons ook nog waar de reeën rusten en we ontdekten een afdruk van een ree. Kortom, opnieuw een heel leerzame en leuke ochtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.