0
In 2022 onthulde Bald Bruinenberg (samen met herder Jelle Kootstra) een informatiebord over zwaluwen op het terrein van de Holtinger Schaapskudde. Hij was er met recht trots op dat hij dat mocht doen
In 2022 onthulde Bald Bruinenberg (samen met herder Jelle Kootstra) een informatiebord over zwaluwen op het terrein van de Holtinger Schaapskudde. Hij was er met recht trots op dat hij dat mocht doen

Op Bald Bruinenberg kon je altijd een beroep doen

Maandag 18 maart overleed Bald Bruinenberg, 83 jaar. Een man die voor de Vogelwacht Uffelte e.o. een belangrijk persoon is geweest. Voorzitter Simon Bijl heeft hem ervaren als een enthousiaste praktische vrijwilliger, actief in meerdere werkgroepen. ‘’Als er ergens hulp nodig was, kon je altijd een beroep op hem doen. Bald heeft veel voor de vereniging betekend. We zijn hem daarvoor heel dankbaar.”

Bald in zijn onafscheidelijke werktenue ‘boetserend’ aan de slag met een van zijn honderden zwaluwkunstnesten
Bald in zijn onafscheidelijke werktenue ‘boetserend’ aan de slag met een van zijn honderden zwaluwkunstnesten
Veel Vogelwachters hebben Bald eveneens in die hoedanigheid ervaren. Hij was vele jaren betrokken bij activiteiten van verschillende werkgroepen zoals Zwaluwen, Heideschonen en Nestkastencontrole. Als hij niet te vinden was ‘in het veld’ voor deze werkgroepen, dan was hij in zijn schuur druk in de weer met het fabriceren van nestkasten voor de kleine vogels of van kunstnesten voor zwaluwen. Hij heeft er honderden gemaakt. Niet alleen voor de Vogelwacht Uffelte, maar zijn faam als ‘nestenmaker’ bereikte ook dierenbeschermers elders in het land. Die schuur was eigenlijk meer een soort werkplaats, volgestouwd met materialen voor de kasten en nesten. Volgestouwd, want Bald gooide bijna nooit iets weg. Altijd wel goed voor hergebruik.

Een man met twee rechterhanden, zoals Ruud Smeenk, coördinator nestkastencontrole hem treffend omschrijft. Zijn kennis over bouwmaterialen kwam niet uit de lucht vallen. Hij was ook theoretisch goed geschoold, was ingenieur van beroep en werkte gedurende lange tijd aan de Technische Unie, onderdeel van de Universiteit Utrecht. Maakte als deskundige op het gebied van lucht- en warmtetechniek onder meer tekeningen voor verwarmings- en ventilatie-installaties.

Dat werk bracht hem naar het midden van het land, naar Nijkerk en Leusden. Daar lag niet zijn geboorteplek, want Bald is een man uit Zuidwest-Drenthe. Geboren in Ansen, dat tot 1997 onderdeel was van de gemeente Ruinen, later opgegaan in De Wolden. Aan het begin van deze eeuw keerde hij na zijn pensionering terug naar het Drenthe van zijn jeugd en kocht hij een huis aan de Ruiterweg in Uffelte. Stil zitten was er daar ook niet bij. Hij zette zich direct in als vrijwilliger voor de dorpsgemeenschap. Niet alleen bij de Vogelwacht. Ook was hij de grote man van het koersballen in dorpshuis De Vlasbarg’n. En was hij twee keer per maand op maandagmorgen in datzelfde gebouw present om samen met medebewoners het Uffelter Dorpskrantje in elkaar te draaien.

Tevens assisteerde hij zijn broer Geert bij tientallen evenementen in de gemeente, waar voor het geluid het elektrotechnische bedrijf van G. Bruinenberg werd ingeschakeld. De mensen van onder meer de plaatselijke korfbalclub, Volksfeest, schaapskudde en het midwinterhoornblazen zijn hen daar nog dankbaar voor.

Bald stond ook vele jaren z’n mannetje bij het schonen van de heide
Bald (rechts) stond ook vele jaren z’n mannetje bij het schonen van de heide
Bald Bruinenberg was in zijn werk een pietje precies. Die eigenschap kwam goed van pas aan het einde van het jaar. Ook dan zagen Uffelters hem actief als ‘vrijwilliger’ in de elektrowinkel van Geert en Gerda Bruinenberg. Bald zei op zo’n moment tegen de klanten: “Ja het is weer de tijd voor balansen.” Hij telde dan elk boutje, schroefje, lampje, stekkertje. Want de voorraadhoeveelheden moesten voor de jaarrekening helemaal in orde zijn. Op zo’n moment liet hij zich eveneens leiden door het motto van de Vogelwacht Uffelte e.o.: ‘Niet te veel praten, maar doen’.

In 2022 stopte Bald met zijn werkzaamheden voor de Vogelwacht. Hij droeg zijn kennis en materialen over aan andere leden van de Vogelwacht. Het werd hem te zwaar. Vergeetachtigheid ging hem eveneens parten spelen. De ziekte van Alzheimer nam bezit van Bald. Hij verhuisde tijdelijk naar verzorgingshuis De Molenhof In Havelte en naar de Jan Thijs Seinenhof in Diever. De laatste paar maanden woonde hij in een woonlocatie van zorgaanbieder ZZWD in Ruinen, waar hij op 18 maart overleed. Op 25 maart is Bald Bruinenberg in Fluitenberg gecremeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.