0
onsen spiker 24-1

Jubilerende Vogelwacht in Onsen Spiker

Het eerste nummer 2024 van Onsen Spiker, uitgave van de Historische Vereniging Havelte e.o., bevat een groot artikel over onze eigen Vogelwacht. Gerard Veerkamp, lid van de Vogelwacht en vrijwilliger bij de werkgroep Heideschonen, dook in de archieven van onze vereniging.

Hij beschrijft in dit artikel, verlustigd met vele oude en meer eigentijdse afbeeldingen, onder andere het ontstaan van de vereniging in 1973. Hoe ruim vijftig jaar geleden inwoners van Uffelte het hoog tijd vonden op te staan voor de natuur in zijn algemeenheid en voor het welzijn van vogels in het bijzonder. Want als we in de wereld zo onverantwoord door zouden gaan dan zag de toekomst er ook in deze contreien slecht uit. Hun pionierswerk in 1973 sloeg meteen aan bij de plaatselijke bevolking, dat zich in groten getale aanmeldde als lid. De Vogelwacht Uffelte e.o. is nu zelfs met ruim 800 leden uit allerlei dorpen in Zuidwest Drenthe uitgegroeid tot de grootste vereniging in Westerveld.

Ongetwijfeld zijn verschillende leden van de Vogelwacht ook lid van de Historische Vereniging. Die hebben het verhaal al kunnen lezen. Anderen raden we aan dit nummer van Onsen Spiker te kopen want digitaal is die niet te lezen. Er zijn wel losse exemplaren te koop op zaterdagmiddagen als de Spikerhof open is. Of de mensen kunnen natuurlijk gewoon lid worden van de Historische Vereniging. Dan krijgen ze meteen het eerste nummer van dit jaar met het artikel over de Vogelwacht mee.

Ze kunnen in dat geval bijvoorbeeld nog eens teruglezen welke voorname rol de vroegere voorzitter Fred van Vemden op het gebied van vogelbescherming heeft gespeeld. Of hoe het bestuur in de beginperiode jong en oud aan zich probeerde te binden via onder andere puzzelritten, schaatswedstrijden, pompoenkweekwedstrijden enz. En hoe succesvol was de Vogelwacht als vogels door economische, recreatieve of toeristische activiteiten in hun bestaan werden bedreigd? Ook de werkzaamheden van de vrijwilligers in de huidige twaalf werkgroepen komen aan bod.

Kortom in Onsen Spiker heeft de jubilerende Vogelwacht Uffelte e.o een prominent plekje gekregen. Een club die met al haar vrijwilligers al ruim 50 jaar werkt aan de toekomst. En die hoopt haar werkzaamheden de komende halve eeuw onverdroten voort te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.