0
Roelof Prikken aan het werk in Nijensleek (foto’s Ruud Smeenk)
Roelof Prikken aan het werk in Nijensleek (foto’s Ruud Smeenk)

Spreeuwen doen het goed in Nijensleek

Sinds 2016 hangen er aan de Vredeslaan in Nijensleek tien spreeuwenkasten. Deze zijn via een legaat van een bewoonster van camping De Moesberg beschikbaar gesteld. Elk jaar maken Vogelwachtvrijwilligers Roelof Prikken en Ruud Smeenk deze kasten schoon.
2023 is een prima jaar geweest voor de spreeuwen. Van de tien kasten waren er maar liefst acht bezet door spreeuwen, één nest was bezet door een mees en één kast bleef leeg. In totaal kunnen we in 2023 zo’n dertig jonge spreeuwen toeschrijven aan deze broedsels.
Wat verder opvalt is het feit dat deze tien kasten dicht bij elkaar hangen. Een spreeuw is geen koloniebroeder, maar broedt wel graag met meerdere soortgenoten bij elkaar. De afgelopen jaren zijn er steeds meer spreeuwenkasten gevuld geraakt. Denkbaar is dat dit ook jongen zijn, die in Nijensleek geboren zijn.

Bijen maken een kunstwerkje in een van de Nijensleekse spreeuwenkasten
Bijen maken een kunstwerkje in een van de Nijensleekse spreeuwenkasten
De vogelwachters wachtte bovendien bij de controle van de kasten een verrassing. Een bijenvolkje had het gemunt op een kast. De raten waren al helemaal klaar. De twee mannen troffen geen bijen aan. Maar het is wel een mooi gezicht dat zulke kleine dieren zoveel en netjes kunnen bouwen. Echt een kunstwerkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.