0
In de lammerenkooi van de Holtinger Schaapskudde trekt ‘Vogelkoning’ Arjan Dwarshuis veel belangstelling bij zijn boeiende dialezing.
In de lammerenkooi van de Holtinger Schaapskudde trekt ‘Vogelkoning’ Arjan Dwarshuis veel belangstelling bij zijn boeiende dialezing.

Festival van Vogelwacht Uffelte e.o. in trek

Foto’s: Sjoerd-Jaap Westra

Honderden bezoekers genoten zaterdag 20 mei in Havelte van het Vogelfestival, dat de Vogelwacht Uffelte e.o. ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan had georganiseerd. Op het terrein van de Holtinger Schaapskudde lieten twaalf werkgroepen van de Vogelwacht zien, waar ze het hele jaar mee bezig zijn. Ook meerdere andere organisaties op het gebied van natuur en landschap presenteerden zich op dit speciale evenement.

Onder toeziend oog van spreekstalmeester Bert Noorman (links) en voorzitter Simon Bijl (rechts) openen burgemeester Jager en het jongste lid van de Vogelwacht Uffelte e.o. het festival
Onder toeziend oog van spreekstalmeester Bert Noorman (links) en voorzitter Simon Bijl (rechts) openen burgemeester Jager en het jongste lid van de Vogelwacht Uffelte e.o. het festival

Westervelds burgemeester Jager opende – samen met het jongste lid – het Vogelfestival officieel. Hij prees de Vogelwacht Uffelte e.o. voor haar werk voor de vogels en natuur. Hij was zo onder de indruk van het werk van de vogelwacht, dat hij zich ter plekke als lid aanmeldde. Ook de vele honderden bezoekers, onder wie een groot aantal kinderen, vermaakten zich prima op deze zonnige zaterdag in mei. Kinderen timmerden er bijvoorbeeld lustig op los en gingen trots met een eigen nestkastje naar huis. Of ze hielden zich bezig met het nauwkeurig uitpluizen van braaksel van uilen en het vullen van berkentakken met vogelvoer.

Een belangrijke rol op het festival was weggelegd voor Arjan Dwarshuis. Deze wereldrecordhouder vogelspotten, fotograaf, schrijver van vogelboeken en podcastmaker, hield in de lammerenkooi een lezing. Aan de hand van dia’s liet hij zo’n 75 belangstellenden een uur lang uiterst geboeid luisteren en kijken.

Arjan Dwarshuis is zichtbaar blij met het jubileumboek ‘Niet praten maar doen’, dat hij ontvangt na zijn presentatie
Arjan Dwarshuis is zichtbaar blij met het jubileumboek ‘Niet praten maar doen’, dat hij ontvangt na zijn presentatie

Daarnaast reikte hij prijzen uit aan de winnaars van een speciale tekenwedstrijd. Basisscholieren en kinderen uit de kinderopvang uit Havelte, Uffelte, Wapserveen en Ruinerwold hadden aan die wedstrijd deelgenomen. Ook fotografen kregen voor hun ingezonden (vogel)werk een prijs, eervolle vermelding of plaatsing op een bijzondere kalender.

Enkele winnaars van een speciale tekenwedstrijd staan trots met hun prijs op het ‘ereplatform’
Enkele winnaars van een speciale tekenwedstrijd staan trots met hun prijs op het ‘ereplatform’

Voorzitter Simon Bijl kon de aanwezigen ook nog melden, dat enkele Vogelwachtdeskundigen druk bezig zijn met een bijzonder boek over de vogelstand van de afgelopen 50 jaar in dit deel van Drenthe. Het boek verschijnt volgend jaar.

De Havelter fotograaf Sjoerd-Jaap Westra stapte de gehele dag met zijn apparatuur rond op het festivalterrein en maakte honderden beelden. Hier een kleine selectie, waarbij de lezer naar ons idee een goed beeld krijgt wat er zoal te beleven was op dit feestelijk Vogelwacht-evenement.

Schrijf op: wat weet je van vogelzaken?
Schrijf op: wat weet je van vogelzaken?
De Verrekijkershop biedt bezoekers de gelegenheid de zwaluwentil en -oever van heel dichtbij te bewonderen
De Verrekijkershop biedt bezoekers de gelegenheid de zwaluwentil en -oever van heel dichtbij te bewonderen
Arjan Dwarshuis krijgt bij zijn presentatie ook de lachers op zijn hand. Achter hen aan de wand enkele van de meer dan honderd tekeningen, die de lammerenkooi sieren
Arjan Dwarshuis krijgt bij zijn presentatie ook de lachers op zijn hand. Achter hen aan de wand enkele van de meer dan honderd tekeningen, die de lammerenkooi sieren
Hoe ik het festival vind? Top! Zeker als ik zo fraai geschminkt ben
Hoe ik het festival vind? Top! Zeker als ik zo fraai geschminkt ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.