0
De kraanvogel broedt ook in het Holtingerveld.
De kraanvogel broedt ook in het Holtingerveld.

Een mooi jubileumjaar staat ons te wachten

Vanaf 2001 broeden er kraanvogels in Nederland. Eerst alleen in het Fochteloërveen, vervolgens in het Dwingelderveld en in 2022 voor het eerst een succesvol broedgeval in het Holtingerveld. Dat is iets waar we heel blij mee mogen zijn, omdat kraanvogels nogal kritisch zijn over de plek waar ze broeden en dat ze heel verstoringsgevoelig zijn. In Japan staat de kraanvogel voor geluk en een lang leven.

Het bestuur van Vogelwacht Uffelte e.o. is blij dat het weer mogelijk is om lezingen en excursies te organiseren en dat de werkgroepen hun werkzaamheden opnieuw volledig kunnen doen.

2022 was ook het jaar waarin we weer onze algemene ledenvergadering konden houden. Na een paar jaar beperkingen vanwege de coronavirussen konden we gelukkig samenkomen in Frederikshaven in Uffelte. Tijdens de ledenvergadering hebben we afscheid genomen van Annemarie Kiers, die meerdere jaren het secretariaat van onze vereniging onder haar hoede heeft gehad. Zij stopt in verband met andere bezigheden. We bedanken haar heel hartelijk voor alles wat ze voor de vereniging heeft gedaan. We zijn nog op zoek naar een vervanger. Tot die tijd hebben we de taken intern verdeeld. Als nieuw bestuurslid is Wendy van den Barselaar uit Wapserveen erbij gekomen. Zij heeft veel kennis van ICT en zal zich daar binnen het bestuur ook mee bezighouden.

Vogelwacht Uffelte is in 1973 opgericht, dat betekent dat we in 2023 vijftig jaar bestaan!
Een aantal werkgroepen is druk bezig met de voorbereidingen voor het jubileumjaar.
Eén van de speciale activiteiten is het Vogelfestival. Dit festival houden we op zaterdag 20 mei. Tijdens dit festival zullen alle werkgroepen zich presenteren en kunnen bezoekers van het festival kennisnemen van veel vogelactiviteiten en ervan genieten.
Verder organiseren we naast lezingen en excursies, een fotowedstrijd, een Big-day en wordt er hard gewerkt aan een jubileumboek over ‘broedvogels in Westerveld’. Kortom, 2023 belooft een heel mooi jaar te worden met voor elk wat wils.

Ik wens iedereen mede namens het bestuur alvast goede feestdagen, een lang leven en geluk toe!

Tekst en foto: Simon Bijl, voorzitter Vogelwacht Uffelte e.o.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.