0
Basisscholieren van De Bosrank steken de handen uit de mouwen om de heide nog mooier te maken
Basisscholieren van De Bosrank steken de handen uit de mouwen om de heide nog mooier te maken (Foto Han Wonink).

Scholieren maken heide nog mooier

Basisschoolleerlingen van De Vuursteen uit Wapserveen, van de Oosterveldschool (Uffelte) en van De Bosrank (Havelte en Darp) hebben zich ook dit jaar weer verdienstelijk gemaakt met het schonen van de heide in de omgeving van Havelte.

Zij hielpen in oktober en november op vrijdagmorgen mee met vrijwilligers van de Vogelwacht Uffelte e.o. om dennetjes te verwijderen. Daardoor krijgt de heide meer kans gedurende de rest van het jaar uitbundig te groeien en bloeien.

Dit heideschonen vormt onderdeel van een lespakket, waarbij de leerlingen op school kennisnemen van het belang van de natuur in het algemeen en op de heidevelden in het bijzonder. Dat gebeurt onder leiding van Landschapsbeheer Drenthe, waarvoor met name vrijwilligersprojectleider Lotte Harderingh verantwoordelijk is.

Scholieren maken heide schoon
De jonge heideschoners verzamelen de dennetjes in grote zeilen en voeren die af naar een beschut plekje (foto Riet Stroomer).
De scholieren staken niet alleen hun handen uit de mouwen, maar kregen van medewerkers van Landschapsbeheer Drenthe tevens een excursie over het heideveld. Daarnaast werden ze halverwege hun werkzaamheden namens Staatsbosbeheer op iets lekkers getrakteerd. A ls bedasnkje voor het feit dat zij Drenthe in deze omstreken weer een beetje mooier hebben gemaakt.

De kinderen kunnen zich voor de vogels ook op een andere manier verdienstelijk maken. In februari komen vrijwilligers van de Vogelwacht op school vertellen over het nut van nestkastjes. En om te ervaren hoe het nog prille vogelleven zich in de nestkasten ontwikkelt. In het voorjaar gaan de kinderen dan gezamenlijk op pad om te kijken of er broedsels in allerlei nestjes zitten en hoe het een paar weken later met de ‘jonkies’ gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.