0
De dennetjes worden verzameld langs de Kolonieweg in Havelte en vandaaruit op een aanhanger verder vervoerd.
De dennetjes worden verzameld langs de Kolonieweg in Havelte en vandaaruit op een aanhanger verder vervoerd.

Heideschoners leveren 2300 dennetjes voor herplant

Het open houden van de heide in het Holtingerveld door onze Heideschoners brengt wel met zich mee dat de afgeknipte, omgezaagde of uitgetrokken dennetjes niet door kunnen groeien, maar op grote hopen gaat. Die hebben overigens ook een functie: schuilplaats voor dieren en een bijdrage in de rottings- en verteringsprocessen. Maar we kunnen ook anders omgaan met de verwijderde opslag. De stichting MeerbomenNU is heel blij met onze uit de heidegrond getrokken dennetjes. MeerbomenNu is namelijk een landelijk initiatief om overbodige jonge boompjes te verzamelen en die elders (gratis) te herplanten.
Dat heeft er toe geleid dat wij in het afgelopen seizoen een ochtend gewerkt hebben speciaal voor MeerbomenNu. Op de heide bij de grafheuvels hebben we bijna 2300 jonge dennetjes uit de grond getrokken en gebundeld in bosjes van tien stuks. Die zijn via een vrijwilliger van MeerrbomenNU op reis gegaan naar een bestemming elders in Nederland.

‘Onze’ dennetjes worden elders in het land ingekuild in afwachting van een volgende bestemming.
‘Onze’ dennetjes worden elders in het land ingekuild in afwachting van een volgende bestemming.
Het is zeker de moeite waard om vaker jonge boompjes op die manier te verwijderen zodat ze herplant kunnen worden. Probleem daarbij is wel dat wij als heideschoners niet mogen graven in het Holtingerveld (kans op munitie uit de Tweede Wereldoorlog), waardoor rooien vaak een probleem is. Bovendien is er niet altijd een mogelijkheid tot inkuilen. Daarvoor is tijdens de winter tijdelijk een klein stukje grond nodig, liefst dicht bij het Holtingerveld. Wie weet er een geschikte plek?

Gert Hulsebos.
Weer mooi uitzicht vanaf Freds bank
Weer mooi uitzicht vanaf Freds bank
Rondom de herinneringsbank aan Fred van Vemden op de oostelijke oever van het Brandeveen is het af en toe nodig opslag te verwijderen, omdat anders het fraaie uitzicht verdwijnt. Een kleine delegatie van de Heideschoners heeft zich opnieuw van die taak gekweten. Het is er nu weer goed toeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.