0
Ruud Smeenk toont trots zijn lintje, omgeven door zijn echtgenote Diny, dochter Belinda en zoon Maurice. (Foto Roelof Prikken)
Ruud Smeenk toont trots zijn lintje, omgeven door zijn echtgenote Diny, dochter Belinda en zoon Maurice. (Foto Roelof Prikken)

Ruud Smeenk Lid in de Orde van Oranje-Nassau

,,Ruud, iemand uit Diever wil assistentie bij het plaatsen van een nestkastje. Rij maar even met mij mee. En misschien kunnen we daar ook nog ergens lunchen. Ik weet alleen niet precies waar.’’

Woorden van gelijke strekking sprak Roelof Prikken tegen zijn mountainbikemaat Ruud Smeenk. Op 26 april ging Roelof, tevens echtgenoot van ‘onze vogelwachter-Femmie’, met hem op pad om die nestkastklus te klaren. Roelofs vraag, waar die Groningerweg toch was, bracht Ruud enigszins in verwarring. ‘Daar is toch ook het Landhotel Diever?’ Jazeker.

Op dat moment begon het Ruud te dagen. Hij was met deze smoes naar het Landhotel gelokt. Daar trakteerde Westervelds burgemeester Rikus Jager vijf inwoners van zijn gemeente op koffie-to-go. Koffie-mét welteverstaan. Want hij had ook nog een cadeautje achter de hand in de vorm van een koninklijke onderscheiding. Eén van die vijf gedecoreerden was Ruud Smeenk. Die dus vanaf heden niet alleen lid is van de Vogelwacht Uffelte e.o. maar ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Je wordt op deze wijze gedecoreerd vooral vanwege verdienstelijke vrijwilligersactiviteiten voor de samenleving. En die verdiensten blijkt Ruud volop te hebben. Niet alleen voor de Vogelwacht, waarvan hij vanaf 1995 lid is. Vanaf 1998 staat Ruud ingeschreven bij de organisatie Sovon Vogelonderzoek Nederland als geregistreerd deelnemer aan het nestkaartenproject (Netwerk Ecologische Monitoring). Dit houdt in dat je, ten behoeve van wetenschappelijke doelstellingen, onderzoek mag verrichten naar de lotgevallen van nesten van vogels die in het wild leven.

In 2015 werd Ruud coördinator van de werkgroep Nestkastencontrole, waarbij hij twintig andere vrijwilligers aanstuurt. Vanuit die functie is hij heel actief betrokken bij het maken van de nestkastjes. En weet hij daarin mensen te stimuleren. Ruud geeft voorlichting op scholen over vogels en het maken van nestkastjes en het plaatsen ervan. Hij betrekt leerlingen bij de controle en laat hun zien welke vogels van de kastjes gebruikmaken en hoeveel jonge vogels wanneer uitvliegen. Ook bij andere instellingen en organisaties geeft hij voorlichting over het nut van vogels o.a. over de bestrijding van de eikenprocessierups.

Geen nee
Op de jaarlijkse Kerstmarkt praat hij als een ware marktkoopman het vogelwachtstalletje leeg. Maanden van tevoren is hij eveneens druk bezig met het fabriceren van onder andere vetbollen en etagères. Tevens is hij al jaren met kniptang en boomzaag op allerlei Drentse heidevelden te vinden als actief lid van onze werkgroep Heideschonen. Kortom: voor de Vogelwacht kent Ruud geen nee.

Dat lintje heeft Ruud Smeenk overigens ook verdiend voor zijn activiteiten op andere terreinen. Vanaf 1988 is hij vaak in touw voor zwembad De Kerkvlekken in Havelte. In 1997 richtte hij Mountainbikevereniging Havelte e.o. op, waarvan hij tevens tot 2017 voorzitter was. Wie goed om zich heen kijkt, kan Ruud ook geregeld tegenkomen als hij allerlei zwerfvuil in onze omgeving uit het straatbeeld ‘wegprikt’. Of als hij bezig is op de heide om rasters te zetten voor ons Drentse ‘goud’: de schapen van de Holtinger Schaapskudde.

Bakkunsten
En dan te bedenken, dat achtereenvolgens de burgemeester van Westerveld, het Kapittel voor de Civiele Orden, de commissaris van de Koning in Drenthe en de minister van VWS niet eens van een andere Ruud-kwaliteit op de hoogte zijn. Namelijk van zijn culinaire kunsten, die zeer wel bekend zijn bij zijn medevrijwilligers, wanneer hij hen verblijdt met zelfgebakken taart, gebak en koek, in allerlei verrukkelijke smaken. Als al die lintjesbeslissers wel ooit van die laatste kwaliteiten hadden geprofiteerd, wie weet was hij dan in een hogere onderscheidingscategorie terechtgekomen. En hadden we een Ridder Ruud in ons midden gehad.

Ruud was natuurlijk verrast dat hij zou worden onderscheiden. ,,Ik had dit echt niet kunnen vermoeden. Alleen toen het Landhotel de eindbestemming van ons ritje naar Diever bleek te zijn, had ik vrij snel door dat het om iets anders ging. Dat mijn vrouw en kinderen daar ook waren was wel een grote verrassing.’’

Ruud poseert samen met leden van de mountainbikevereniging bij zijn naambordje (Foto Maurice Smeenk)
Ruud poseert samen met leden van de mountainbikevereniging bij zijn naambordje (Foto Maurice Smeenk)

Speciaal padnaambord en nestkastje
Het was wel jammer dat vanwege de coronamaatregelen maar een beperkt aantal mensen getuige konden zijn van de plechtigheid daags vóór Koningsdag. Daarom werd Ruud de zaterdag daarop nogmaals in het zonnetje gezet. Nu door de mensen van het zwembad, de mountainbikevereniging en de vogelwacht, die hem voor zijn onderscheiding hadden voorgedragen. Dat gebeurde op een pad aan de Van Helomaweg, waar een gezelschap van zo’n vijftien personen toekeken hoe Ruuds naam werd vereeuwigd op een speciaal bord van de wielerclub met als tekst Ruud’s Singletrack. En vogelwachter Claus van den Hoek had een fraaie nestkast gefabriceerd, met daarop Ruuds verdiensten vermeld. Die Kastje van Ruud staat daar nu mooi te hangen in afwachting van het gevogelte, dat er hopelijk wil nestelen en voor nageslacht gaat zorgen.

Naambord en nestkastje ter ere van Ruud Smeenk op het mountainbikebord aan de Van Helomaweg Gaat Ruud, nu hij die koninklijke prijs en dat plaatselijk eerbetoon heeft ontvangen, op zijn lauweren rusten? Daar is geen sprake van. Integendeel. Of zoals hijzelf zijn toekomstige plannen verwoordt: ,,Kop d’r veur en deurgaon.’’

Deze tekst staat voor eeuwig in het Kastje van Ruud gebrand

De tekst staat voor eeuwig in het Kastje van Ruud gebrand.

Ruud Smeenk stuurde ons nog een bericht met de volgende inhoud:

Hartelijk dank
Graag wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor het feit dat ik na mijn mountainbike-val (half maart) zoveel leuke en opbeurende reacties heb gekregen. Je ziet hoeveel mensen je steunen en je sterkte wensen. Het gaat langzamerhand de goede kant op en ik hoop binnenkort de draad weer op te pakken. Een heel grote verrassing was het ontvangen van een koninklijke onderscheiding op Koningsdag. Helemaal te gek die felicitaties, kaarten, bloem en andere lekkere dingen. Dank aan al diegene die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.