0
bezoek bij het slimme nestkastje

Vogelwacht Uffelte e.o. ondersteunt RUG met slim nestkastje

Heeft een Koolmees last van lichtvervuiling? Begint het broedseizoen eerder? Professor Barbara Helm is hoogleraar biologie aan de RUG. Samen met sterrenkundigen maakt zij zich zorgen over de toenemende lichtvervuiling. In het bijzonder bestudeert zij de invloed van veel kunstlicht op het gedrag van vogels. Kunstlicht verstoort vliegroutes van vogels tijdens de trek. Vogels gaan op andere tijdstippen zingen en passen hun broedgedrag aan. De gans slaapt minder bij een bewolkte hemel, immers wolken versterken de lichtvervuiling.

Hulp

Op de Zernike Campus in Groningen doet Helm onderzoek naar leef- en broedgedrag van de Koolmees. In 2022 wil ze het onderzoek uitbreiden, naar de tuin van iedereen: een vogelhuisje met dakkapel. En daarbij vraagt ze hulp van burgers. Die hulp krijgt ze nu al van de leden van de werkgroep Nestkastcontrole van onze vereniging. De tien vrijwilligers ontvangen een slim nestkastje. Het prototype is gemaakt door RUG-collega Theo Jurriens (geboren in Meppel), tevens fan en lid van de Vogelwacht. Het kastje meet de hoeveelheid licht en telt de bewegingen door het vlieggat. Ook meet het kastje temperatuur en luchtvochtigheid. Leidt klimaatverandering tot hittestress voor het vogeltje en familie? Het slimme huisje deelt de metingen op het internet en zo heeft Helm toegang tot de gegevens.

Tien exemplaren is te weinig voor echt onderzoek, maar is wel zinvol als test van het huisje. De praktijktest in Uffelte, Havelte, Diever en Nijensleek moet leiden tot een beter ontwerp voor de meetactie in 2022. Met de opgedane ervaring gaan dan burgers in Noord-Nederland zelf een slim nestkastje bouwen. Een aantal kastjes zijn al te volgen op   www.slimnestkastje.nl  Binnenkort zullen ze alle 10 aangemeld zijn.

Prototype slimnestkastje 2021
prototype slimnestkastje 2021
grafiek zoals deze is af te lezen op www.slimnestkastje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.