1
Huiszwaluw (foto Geert Drogt)

Zwaluwwerkgroep, gemist in nieuwsbrief december 2020

Twee oproepen

Kunstnesten en ladderklimmen

1.    Als je in onze regio kunstnesten voor huiszwaluwen ziet hangen, goede kans dat Bald Bruinenberg daar de hand in heeft gehad. Samen met de helaas overleden Ronald Hoogenhout hadden ze er welhaast een lopende band opstelling voor ingericht. Die kunstnesten is één van de redenen voor de goede zwaluwenstand bij ons. Wie wil de fakkel van Bald en Ronald overnemen? Bald kan het je tot in de kleinste details uitleggen. Zien hoe het gaat?

Kunstnesten moeten opgehangen en ook af en toe schoongemaakt (leeg schrapen na het broedseizoen) worden. Daarvoor moet je soms een hoge ladder op en over enige handigheid beschikken. De zwaluwwerkgroep ontbeert ladderklimmers, wie wil zich hieraan wagen?

Bald Bruinenberg fabriceert handmatig huiszwaluwkunstnesten (foto Greet Glotzbach)
Bald Bruinenberg fabriceert handmatig huiszwaluwkunstnesten (foto Greet Glotzbach)
Een hoogwerker is lang niet altijd beschikbaar, vaak moet een hoge ladder er aan te pas komen (foto Greet Glotzbach)
Een hoogwerker is lang niet altijd beschikbaar, vaak moet een hoge ladder er aan te pas komen (foto Greet Glotzbach)


Bijzonder late huiszwaluwen

Op 15 november 2020 zagen Gert en Ans Hulsebos twee zeer late huiszwaluwen op het Holtingerveld. Waarnemingen van huiszwaluwen in Nederland na begin november zijn bijzonder. De meeste vliegen dan al lang en breed boven Afrika. In de rubrieken van www.waarneming.nl kom je tot 4 november 2020 nog geregeld huiszwaluwen tegen. Maar op 29 november was er toch nog een latere waarneming in Zeeland. In eerdere jaren zijn ze wel eens in december gezien. Huiszwaluwen die je zo laat in het jaar ziet zal een mengeling zijn van late of verdwaalde trekkers of van kneusjes. In het late najaar is er, in tegenstelling tot het vroege voorjaar, nog wel voedsel te vinden in de relatief warme lucht met allerlei kleine insecten. Maar of deze twee het gered hebben en in 2021 terug zullen keren?

Huiszwaluw (foto Geert Drogt)
Huiszwaluw (foto Geert Drogt)


Gierzwaluwen in de lift omhoog

Broedende gierzwaluwen waren in ZW-Drenthe jarenlang een bijzonderheid. Die nestelden met honderden uitsluitend in steden als Meppel en Steenwijk. De giertjes schuimden wel onze omgeving af op zoek naar voedsel. Omstreeks 1967 begon schoorvoetend een vestiging in Frederiksoord (postkantoor) en later volgden meest eenlingen in Vledder, Havelte, Diever (vaak in kerken) en in 1988 Uffelte. Het aantal broedparen in de gemeente Westerveld bleef tot eind vorige eeuw onder de dertig. In 2019-2020 was de stand opgelopen tot 130 paren. Het best bezet zijn Uffelte (met dank aan de speciale nestkasten, Fred van Vemden en Ronald Hoogenhout) met 33 nesten, gevolgd door Darp, Havelte en Diever, elk 20-25, Wilhelminaoord, Havelterberg en Wapserveen elk 5-15, terwijl kleine kernen als Zorgvlied, Doldersum, Wapse, Vledderveen, Nijensleek, Wittelte en Veendijk sporadisch bezet zijn.
Het lijkt er op dat de gierzwaluwen bestaande gebouwen langzaam maar zeker hebben ontdekt. Nu zitten ze er wel, vroeger niet, terwijl er tussentijds aan die gebouwen schijnbaar niet veel is veranderd. Mogelijk heeft enige aftakeling van de gebouwen voor nestholten gezorgd? Vooral in deze eeuw zijn ze gaan nestelen in nieuwbouwwijken uit de jaren 1960-1980 en langzaamaan ook in recenter gebouwde wijken. Inmiddels zijn er vele gebouwen waar ze kunnen nestelen.

Op 19 juli 2020 wist Diane Schenkel deze invliegende gierzwaluwen te betrappen in Wapserveen
Op 19 juli 2020 wist Diane Schenkel deze invliegende gierzwaluwen te betrappen in Wapserveen

Eén reactie

  1. David Jansen zegt:

    Goedendag
    Met interesse had ik het filmpje zelf zwaluwnesten maken gevolgd. Ook leuk om zelf aan de slag te gaan. Ik wil er zelf wel wat maken om de zwaluw ook op m’n eigen terrein te verwelkomen. M’n zoon, bioloog , zei dat dit misschien geen zin heeft kunst nesten op te hangen in een biotoop waar de zwaluw niet verstoord wordt. Ik zou ze graag ook op mijn terrein hebben maar weet dus niet of dat via kubnstnesten gaat lukken . In de buurt zitten gierzwaluwen en andere zwaluwen (huis of boeren), maar dus niet bij mij.
    Ik hoor graag van u en alvast hartelijk dank!
    David Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Ik ga akkoord met het verzamelen van deze gegevens.